Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju za 2.8 posto, prema procjeni Državnog zavoda za statistiku.

To je već sedmo tromjesečje zaredom kako bruto društveni proizvod raste, čak i brže nego u prethodnom kada je porast iznosio 2,7 posto.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 0,6 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2015. realno je veći za 2,0 posto.

Očekivano, i SDP i HDZ hvale se tim rastom, no izgleda kako niti jedni niti drugi to ne rade s pravom.

Naime, ekonomski analitičar Velimir Šonje u jučerašnjom emisiji Otvoreno na HTV-u komentirao je kako rastu BDP-a nisu doprinijeli političari i Vlada.

Političari nisu zaslužni

“Rast BDP-a počeo je potkraj 2014. Rast se točno poklapa sa naglim padom cijene nafte koja se 2014. prepolovila. Uz to nakon ulaska Hrvatske u EU otvorilo se veliko tržište za naš izvoz i to je, uz porast osobne potrošnje, također faktor rasta BDP-a”, rekao je Šonje te zaključio kako u rastu BDP-a zapravo “nema nekog velikog doprinosa naših političara i Vlada.”

Dodao je i da postoji velik debalans na tržištu rada zbog lošeg obrazovnog sustava te da je to razlog zbog kojeg je Hrvatska primorana na uvoz radne snage.

Analitičar Hrvoje Stojić kazao je kako je za rast BDP-a zaslužna i tiha unutarnja devaluacija, dok je Zvonimir Savić iz Hrvatske gospodarske komore Hrvatsku usporedio s ostalim zemljama u Europskoj uniji.

“Stavimo li Hrvatsku u kontekst ostalih država članica EU, jači pad ima jedino Grčka.  Hrvatska je u svijetu lani bila 8. najlošija država. 2008. Hrvatska je bila na 63% prosjeka država članica EU, a do 2015.  pala je na 58%. Jedino su Bugarska i Rumunjska lani bile nerazvijenije od Hrvatske. Međutim, Rumunji ove godine bilježe najveći porast BDP-a u EU pa je sada Hrvatska na pretposljednjem mjestu”, objasnio je direktor Sektora za ekonomske analize HGK.

Komentiraj