FaH

ŠIBENIK Otvoren Muzej pobjede i oslobođenja Dalmacije

Muzej pobjede i oslobođenja Dalmacije, u kojem je opisan ustanak dalmatinskog naroda, ali i pobjeda u Drugom svjetskom ratu, otvoren je u subotu u Šibeniku.

Riječ je o multimedijalnom prostoru sa stalnim postavom, video dvoranom, gdje će mlade, ali i starije generacije, moći na atraktivan način svjedočiti o oslobođenju Šibenika i Dalmacije.

“S malim novcem uređen je cijeli prostor. Sigurni smo da će se još popravljati i dorađivati. Ako vam sviđa ono što smo napravili, o tom pričajte, prenesite narodu Dalmacije, a ako ne, obećavamo da ćemo u sljedećem vremenu to popraviti”, poručio je Zoran Restović, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i Zajednice udruga antifašističkih boraca Šibensko-kninske županije.

Muzej je kidanjem torte svečano otvorio jedan od najstarijih šibenskih partizana, 89-godišnji Vinko Guberina koji je krenuo u borbu sa samo 16 i pol godina.

“Ponosan sam i sretan što sam to doživio. Borio sam se na šibenskom području koje je bilo jako važno za slobodu Dalmacije”, rekao je Guberina.

Na otvorenju muzeja bio je i šibenski gradonačelnik Željko Burić (HDZ) koji se pohvalio da je gradska uprava pomogla antifašistima u projektu muzeja.

“Cjelokupni projekt napravljen je u suradnji Grada s antifašistima, jer smo zamijenili prostore. Dogovor je išao vrlo jednostavno. Muzej je dodatak našoj priči o turizmu. Povežimo borbu za državu, za samostalnost, za pravo da sami upravljamo svojom sudbinom, s Domovinskim ratom. To je kontinuitet, a sljedeća faza bi trebala biti jedan takav prostor kojim bi se prisjetili Domovinskog rata”, istaknuo je Burić.

Predstavnici antifašista u Spomen parku na Šubićevcu, gdje je strijeljan narodni heroj Rade Končar, položili su cvijeće za sve one koji su dali svoj život za slobodu Hrvatske.

Komentiraj