SDP-OV ADUT ZA DALMACIJU: Boris Lalovac bit će nositelj liste u Splitu i Dubrovniku

Robert Anic/PIXSELL

Vrh SDP-a donio je definitivnu odluku da Boris Lalovac, trenutno uvjerljivo najpopularniji ministar u Milanovićevoj vladi, na parlamentarnim izborima predvodi koalicijsku listu u najjužnijoj, desetoj izbornoj jedinici koja obuhvaća područje od Splita do Dubrovnika. Kako je za Nacional potvrđeno iz više različitih izvora, Lalovac je već po ranijim planovima trebao biti jedan od kandidata na jugu, no najnovijim razvojem događaja oko privođenja braće Zdravka i Zorana Mamića njegovo ime nametnulo se kao logičan izbor za nositelja liste, pa će on dobiti prednost pred čak trojicom ministara koji će se također natjecati u ovoj jedinici.

Ministar financija najzaslužniji je za konačno otvaranje istrage protiv najmoćnijih ljudi domaćeg nogometa, a taj potez izazvao je snažne pozitivne reakcije upravo u Dalmaciji, iz koje već godinama dolaze prigovori zbog nepodnošljivog stanja u ovom sportu i iz koje se de facto vodila glavnina rata protiv Mamića i ostatka nogometne vrhuške. Dosad je malo valorizirana činjenica da je Lalovac pokrenuo ovaj pravosudni proces preko Samostalnog sektora za porezne prijevare, posebnog tijela osnovanog pri Ministarstvu financija, no nema sumnje da će to uskoro biti važno, pogotovo s približavanjem izbora.

  • Lalovac je u stranačkim križaljkama dobio prednost pred Brankom Grčićem i Arsenom Baukom, koji su dosad figurirali kao dvojac koji će nositi stranačku listu na jugu države

 

A upravo deseta izborna jedinica je strateški najvažnija za SDP i njegove koalicijske partnere jer su internom analizom zaključili da bez dobrog rezultata na jugu Dalmacije nemaju gotovo nikakve šanse za ukupnu pobjedu. To se pokazalo točnim na izborima 2011., kada je lijeva koalicija uspjela pobijediti HDZ-ovu – doduše, s tijesnom razlikom od samo tri posto i sa šest nasuprot pet osvojenih mandata. U vladajućoj stranci računaju da bi im ponavljanje tog rezultata bilo zadovoljavajuće, dok bi ulogu don Ivana Grubišića – koji je prije četiri godine osvojio dva mandata – ovaj put trebao odigrati gradonačelnik Metkovića Božo Petrov i njegov Most. On bi trebao skupiti protestne glasove građana koji ne simpatiziraju ni ljevicu ni desnicu, premda bi ulaskom u utrku sve popularnijeg ministra financija – koji se u javnosti doživljava skromnim, ali stručnim i odlučnim – šteta po HDZ mogla biti znatno veća.

Lalovac je tako u stranačkim križaljkama dobio prednost pred Brankom Grčićem i Arsenom Baukom, koji su dosad figurirali kao dvojac koji će nositi stranačku listu na jugu, ali i pred Rankom Ostojićem, ministrom unutarnjih poslova koji će prvi put biti kandidat u rodnom Splitu. Dosad je Ostojić uvijek bio guran u vatru u devetoj izbornoj jedinici, tradicionalnoj utvrdi HDZ-a koja obuhvaća Zadar, Šibenik, Knin, Sinj i cijelu Liku. Ondje se nije nabolje proveo, no bio je gotovo prisiljen na takav angažman jer je bio izopćen iz lokalnog splitskog SDP-a, a računalo se i na njegove solidne organizatorske sposobnosti u sredinama u kojima je njegova stranka puna dva desetljeća u pravilu boravi u oporbi.

Kako se očekuje da će na predstojećim izborima u devetoj jedinici HDZ-ovu listu nositi Tomislav Karamarko, procijenjeno je da potpredsjednik Vlade Ostojić ne treba ulaziti u direktan sraz sa šefom oporbe, nego će taj zadatak biti povjeren, prema SDP-ovim procjenama javnosti prihvatljivijem, ministru obrane Anti Kotromanoviću, kojeg će slijediti budući potencijalni ministar branitelja Franko Vidović iz Šibenika, načelnik općine Tisno Ivan Klarin i iskusna članica zadarskog SDP-a Ingrid Antičević Marinović.

”Karamarku će se suprotstaviti Kotromanović i Vidović, političari sa snažnim braniteljskim ‘pedigreom’ donekle prihvatljivi većinskom desničarskom raspoloženju u tim krajevima, a njihov zadatak je da pokušaju ublažiti poraz i osvoje barem četiri mandata. Lalovca se šalje u desetu jedinicu kako bi donio pobjedu”, sažeo je situaciju za Nacional izvor iz vrha SDP-a.
”Međutim, problem je i u velikoj gužvi jer smo s četiri ministra na izbornoj listi dobili baru u kojoj je previše krokodila. Na petom mjestu će biti Tatjana Šimac Bonačić iz Dubrovnika, šesto pripada HNS-ovcu Srđanu Gjurkoviću, a tek od sedmog naniže otvara se prostor za SDP-ovce koji su dosad bili angažirani na lokalnoj razini. Najviše ambicija ima splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji smatra da mu visoka pozicija prirodno pripada, ali tu su i sadašnje zastupnice Tonka Ivčević s Visa i Đurđica Plančić s Hvara, kojima u prilog ide ženska kvota. Ukratko, za sve ispod šestog mjesta bit će neviđena gužva”, objašnjava Nacionalov izvor.

Kandidatura Borisa Lalovca SDP-u bi, osim zbog činjenice da se radi o ministru s trenutno najboljim rejtingom koji će se ujedno natjecati u matičnoj jedinici – rođen je u mjestu Gradac, a srednju školu pohađao u Pločama – trebala donijeti dodatne glasove i zbog toga što se na idućim izborima prvi put primjenjuje pravilo preferencijskog glasovanja. Računa se da će njegovo ime zaokružiti i birači koji tradicionalno nisu opterećeni ideologijom i koji u drugim okolnostima ne bi glasovali za ovu stranku. Ministra financija, kako procjenjuju u SDP-u, sve više građana doživljava kao odvažnog zastupnika interesa prosječnog građanina, prije svega zbog angažmana u slučaju kredita u švicarskim francima – koji bi do izbora također trebao biti riješen i predstavljat će snažan adut vladajuće koalicije. U SDP-u vjeruju da bi Lalovčevoj popularnosti moglo pridonijeti i to što se on nedavno našao na udaru prijetnji bankara Bože Prke. Da se Lalovac našao na udaru prijetnji moćnog bankara prošli je tjedan otkrio upravo Nacional, dok je u emisiji RTL Direkt prvi put objavio da je Lalovcu prijetio upravo Prka.

Otvaranje postupka protiv braće Mamić i njihovog glavnog operativca Damira Vrbanovića, po mnogima ključnog čovjeka Hrvatskog nogometnog saveza, moglo bi dodatno povećati Lalovčevu popularnost. Upravo je on direktno nadređen Samostalnom sektoru za porezne prijevare, tijelu koje je obavilo provjeru transakcija nogometnih vlastodržaca i podnijelo kaznenu prijavu, po svemu sudeći pažljivo skrivajući taj proces od dijela policijskih i pravosudnih struktura, za koje se sumnja da bi mogle biti pod izravnim ili neizravnim utjecajem Zdravka Mamića. Lalovac je bio vrlo efikasan i jer su nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju otvoreni efikasni kanali suradnje s financijskim vlastima i institucijama u inozemstvu, pa je podatke o ovom slučaju dobio za samo nekoliko dana, i to iz Njemačke, jer je preko računa otvorenih u toj državi kolao dio novca iz ove afere. Uoči parlamentarnih izbora to će mu u regiji u kojoj nogomet igra važnu ulogu zasigurno donijeti dodatne glasove, a sigurno neće odmoći ni to da je još prošlog ljeta snimljen kako s Hajdukovim šalom oko vrata strastveno navija na jednoj utakmici splitskog kluba.

Komentiraj