Američke vlasti su u četvrtak optužile Fiat Chrysler da je varao na motorima više od 100.000 svojih dizelskih automobila u Sjedinjenim Državama kako bi umanjio stvarnu razinu ispušnih plinova, koristeći se trikom kojim se koristio i Volkswagen.

Američko-talijanska kompanija je u modele Jeep Cherokeea i kamionete Dodge Ram 500 proizvedene između 2014. i 2016. ugradila programe koji iskrivljuju rezultate ekoloških testova i prikazuju ih “ekološki prihvatljivijima”, priopćila je američka agencija za okoliš (EPA).

“To je teška povreda zakona i može opasno povećati onečišćenost zraka koji udišemo”, istaknula je Cynthia Giles, čelnica EPA-e, prenosi se u priopćenju.

Agencija navodi da su sporna vozila ispuštala u atmosferu više dušikova oksida koji je odgovoran za mnoge dišne probleme.

Njemačka tvornica Volkswagen je u rujnu 2015. priznala da je u svoje automobile ugradila softver koji je prilikom eko testiranja vozila pokazivao lažnu razinu emisija ispušnih plinova. Tvrtka je u SAD-u prodala gotovo pola milijuna takvih spornih dizelaša.

Komentiraj