Oko dvije tisuće ljudi okupilo se u srijedu u središtu Sarajeva na mitingu potpore narodu Sirije i prosvjedu protiv razaranja Alepa i masovnih stradanja civila u tom gradu.

Uz zastave BiH te plakate na kojima su stajale poruke potpore Sirijcima na lokalnom i engleskom jeziku nošene su i fotografije koje svjedoče o stradanjima civila u Alepu.

Miting potpore Sirijcima pod nazivom “Sarajevo – metropolama svijeta za Alep i Siriju” organiziran je na poticaj poglavarstva Islamske zajednice u BiH, a potporu su pružile organizacije poput Židovske zajednice BiH, Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” i Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”.

Predsjednik “Napretka” Franjo Topić kazao je kako ne postoji nikakvo opravdanje za stradavanje nedužnih civila i da nema opravdanja za takav rat.

“Nema svetog rata. Sveti je samo mir”, kazao je Topić.

Govoreći u ime Židovske zajednice BiH Eli Tauber je kazao kako je sada kasno za spas grada koji je bio zadivljujući primjer ljepote, no još postoji tračak nade za one koji su uspjeli preživjeti dosadašnja razaranja.

“Mi građani Sarajeva tražimo da svijet zaustavi daljnja razaranja”, kazao je Tauber pozvavši vlade Zapada da preuzmu odgovornost i pokažu ljudskost u mučnim trenucima potpunog uništenja jednog grada i njegovih stanovnika.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je kako mu je bila moralna obveza poduprijeti ovakav skup jer Sarajlije najbolje znaju što znači živjeti pod opsadom i granatama kako je to sada slučaj u Alepu.

Komentiraj