Proračun Zagrebačke županije za 2017. godinu iznosit će 603 milijuna kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za 6,76 posto, priopćeno je u četvrtak nakon sjednice Županijske skupštine.

Druga je to godina, stoji u priopćenju, da proračun sukladno uputama Ministarstva financija uključuje iznose vlastitih i namjenskih prihoda ustanova u zdravstvu i školstvu te ostalih proračunskih korisnika.

Kada se uzmu prihodi za proračunske korisnike, navode iz ureda župana, vidljivo je da izvorni proračun Zagrebačke županije za 2017. godinu iznosi 342 milijuna kuna i veći je za 8,94 posto u odnosu na rebalans proračuna iz 2016. godine.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić je proračun za iduću godinu ocijenio kao razvojan, socijalan i realan.

“Povećanje proračuna za iduću godinu, kako ukupnog tako i izvornog, rezultat je očekivanog nastavka daljnjeg rasta gospodarstva i zaposlenosti, povećanja broja projekata i udjela koji se sufinanciraju iz fondova EU te kreditnog zaduženja za investicije u školstvu i zdravstvu. Nadam se kako će najavljene kompenzirajuće mjere Vlade RH, koje će djelovati neutralno na smanjene prihoda od poreza na dohodak, zbog sveobuhvatne porezne reforme, uistinu se i ostvariti jer će se inače jedinice lokalne i regionalne samouprave naći u velikim problemima”, navodi Kožić.

Dodaje kako Zagrebačka županija u 2017. neće smanjivati sredstva namijenjena za zdravstvo, kulturu, sport, vatrogastvo, rad braniteljskih i umirovljeničkih udruga itd.

Najveći iznos od oko 133 milijuna kuna (38,76 posto) ukupnih sredstava namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, odakle će se izdvojiti dosad najveći iznos za kapitalnu izgradnju –  oko 47,5 milijuna kuna, zaključuje se u priopćenju.

Komentiraj