FaH

PRITISAK EU: Mađarska odustala od suspenzije pravila o azilu

Mađarska je u srijedu, pod pritiskom EU-a i Austrije, odustala od suspenzije europskih pravila o azilu objavljene dan prije, pozivajući ipak svoje partnere na “strpljenje”.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto razgovarao je sa svojim austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom o uredbi Dublin III i izvijestio ga da “Mađarska nije suspendirala nijedno europsko pravilo”, priopćilo je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Budimpešta je u utorak navečer službeno objavila suspenziju Dublina III. Ta pravila nalažu da zahtjev za azil mora razmotriti prva europska država u koju migrant stigne. On u nju može biti vraćen ako je napusti.

[quote_box_center]

  • Suspenzija bi omogućila Mađarskoj da odbije primiti migrante koje joj vrate druge države članice, ponajprije Austrija i Njemačka

[/quote_box_center]

Konkretno, suspenzija bi omogućila Mađarskoj da odbije primiti migrante koje joj vrate druge države članice, ponajprije Austrija i Njemačka.

Beč je u srijedu ujutro tu suspenziju ocijenio “neprihvatljivom” i zaprijetio Budimpešti “posljedicama”. Europska komisija također je zatražila “hitno objašnjenje”.

Po zadnjim izjavama iz Budimpešte, mađarski ministar traži sada od svojeg austrijskog susjeda “strpljenje” prije nego vrati migrante na mađarski teritorij.

Po istom izvoru, Szijjarto i Kurz dogovorili su da će od EU-a zatražiti da obrati “veću pozornost na zapadnobalkansku rutu za ilegalnu imigraciju”.

Od siječnja do svibnja ove godine njome je stiglo 50.000 migranata koji bježe pred ratom u Iraku, Siriji, Afganistanu i nekoliko afričkih zemalja, što je 880 posto više nego 2014.

Mađarska vlada u parlamentu je također preporučila “strpljenje” svojim europskim partnerima.

“Mađarska poštuje dublinsku uredbu, ali u isto vrijeme traži tehničko strpljenje kako bi mogla primiti nove ilegalce… moramo povećati naše kapacitete za njihov prihvat.”

Komentiraj

Source:D.J / Hina