Goran Kovacic/PIXSELL

Preventivni program MUP-a za sprječavanje govora mržnje i nasilja na sportskim događanjima

Preventivni program MUP-a za sprječavanje govora mržnje i nasilja na sportskim događanjima “Zajedno protiv govora mržnje” počeo je u petak upućivanjem poruka od strane predstavnika ministarstva, sportaša, navijačkih skupina, lokalne i regionalne samouprave i drugih društvenih dionika u Informativnim centru policije za prevenciju kriminaliteta u Rijeci.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ustvrdio je da je Hrvatska sad sigurna, humana i prijateljska zemlja. “Temeljne ljudske potrebe su ljubav, mir, dostojanstvo i sigurnost, a govor mržnje ni na koji način ne možemo povezati s njima, nego se njime destruktivno koriste oni koji vjeruju da su za njihove probleme krivi drugi i drugačiji, netko koga oni uopće ne poznaju i ne razumiju kako bi razorili te temeljne vrijednosti”, poručio je.

Orepić: Svi skupa kažimo – ne govoru mržnje

Vezano za večerašnju kvalifikacijsku nogometnu utakmicu između Hrvatske i Ukrajine u Zagrebu, ministar je izrazio želju da “svi skupa kažemo ne govoru mržnje”. Pozvao je navijačke skupine da budu predvodnici u sprječavanju govora mržnje, da svoje ciljeve ostvaruju na druge načine. “Ovo govorim jer za govor mržnje i sve što iz njega proizlaz -, huliganizam, ugrožavanje sigurnosti drugih osoba ili materijalnih dobara – nema opravdanja i prema njemu ne može biti tolerancije”, rekao je ministar. Istaknuo je da je poštivanje i čuvanje tuđeg dostojanstva jedino i najveće ulaganje u vlastitu sigurnost.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je Rijeka poznata po toleranciji, suživotu i razumijevanju drugih, da zato Riječani žele živjeti bez mržnje i nasilja. “Nenasilje i tolerancija su jedini normalni način komunikacije među ljudima”, ustvrdio je.

Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić naglasila je da tolerancija drugih i drugačijih čini ljude boljima, te bolje društvo.

“Uvijek vjerni”: Povremeno nezadovoljstvo navijača ne smije se pretvoriti u razdor i mržnju

Ana Lovasović, predstavnica udruge navijača hrvatske nogometne reprezentacije “Uvijek vjerni”, poručila je da se povremeno navijačko nezadovoljstvo sportskim rezultatima ne smije pretvoriti u netrpeljivost, razdor i mržnju prema drugima. “Poštujmo druge i volimo svoje. Navijači vole, a ne mrze. Ostali nisu navijači”, istaknula je.

Nova rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija ustvrdila je da govor mržnje ima za cilj zastrašiti, poniziti i diskreditirati, a da to nitko nema pravo činiti drugim ljudima. “Vratite veselje na stadione”, uputio je poruku i riječki sportski novinar Orlando Rivetti i dodao kako je želja raščistiti stanje u nogometu, “jer neki od uzročnika sjede i u svečanim ložama”.

Poruke o nužnosti iskorjenjivanja govora mržnje i nasilja na sportskim događanjima uputili su i ravnatelj KBC Rijeka Davor štimac, bivši vaterpolist i predsjednik Riječkog sportskog saveza Samir Barać, direktor HNK Rijeke Vlado Čohar i sutkinja Prekršajnog suda u Rijeci Lada Pažanin. Izjave su snimljene te će se objaviti na Youtube kanalu MUP-a, otvorenom za promociju programa prevencije nasilja i govora mržnje.

Manifestacija u Rijeci je nastavljena prigodnim zabavnim glazbenim programom na Korzu za djecu i mlade, a za gimnazijalce je organizirana radionica na temu djelovanja na prevenciji ovih pojava.

Komentiraj