Predstavljena knjiga sportaša Škare i akademika Stipetića o sportu i kapitalu

HINA / Lana SLIVAR DOMINIĆ

Odgovore na pitanje kada sport prestaje biti igra i zabava i postaje značajna gospodarska djelatnost pokušali su dati akademik Vladimir Stipetić i dr. Damir Škaro u knjizi “Sport u vremenu globalizacije” koja je u četvrtak predstavljena javnosti u Muzeju Mimara.

To je inače četvrta knjiga bivšeg istaknutog boksača i dugogodišnjeg glavnog tajnika Hrvatskog kluba olimpijaca Damira Škare koji je nakon knjiga “Marketing u politici 21. stoljeća”, “Velikani hrvatskog sporta” i “Menadžment olimpijskih igara”,  sada s akademikom Stipetićem  napisao knjigu koju su recenzenti nazvali  svojevrsnom malom enciklopedijom jer se u njoj nalaze  životopisi najpoznatijih svjetskih i hrvatskih sportaša, lista najpoznatijih svjetskih managera, njihova primanja, te pregled sportova po “važnosti i težini” . U knjizi su prezentirane  analize kao i statistički podaci koji čitatelju pojašnjavaju način djelovanja velikih sportskih organizacija te fenomen sporta kao jednog od vrlo važnih čimbenika gospodarstva.

U knjizi su navedeni dobitnici medalja te sportski rekordi , a obrađen je i fenomen uključivanja sportaša u razne grane gospodarstva i politike. Provedena je i opsežna razrada sportskih disciplina te njihova vrijednost na gospodarskom tržištu. Posebno je poglavlje posvećeno i Olimpijskim igrama, koje su od amaterskog natjecanja prerasle u ozbiljan događaj koji generira znatan novac, poručio je u pisanoj poruci jedan od recenzenata dr. Slaven Letica.

“U ovoj knjizi težište je na prikazu prodiranja profesionalnog sporta kao gospodarske djelatnosti koja ima sva obilježja privredne grane. Ona spaja bogato akademsko iskustvo i osobnu predanost vrhunskom svjetskom sportu. U knjizi se sport gleda kroz oči ne samo vrhunskih znanstvenika nego i sudionika velikih sportskih manifestacija”, napisao je u predgovoru recenzent, bivši vrhunski tenisač a sada ugledni znanstvenik u SAD-u, Mario Ančić.

Atrij muzeja “Mimara” bio je pretijesan da primi sve zainteresirane za predstavljanje knjige na koje su došli  brojni sportaši, sportski djelatnici, ekonomisti, te predstavnici društvenog i političkog života Zagreba i Hrvatske.

O knjizi i njegovim autorima govorili su dr. Ljubo Jurčić, dr. Mladen Vedriš, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, bivši Škarin reprezentativni kolega Tadija Kačar, košarkaš Željko Jerkov i nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević.

“Knjiga se bavi ekonomijom sporta, pisana na znanju, iskustvu i aktivnom osobnom sudjelovanju u vrhunskom svjetskom sportu, uz prikaz biografija vrhunskih svjetskih sportaša, a povezivanje dva zasebna velika područja, gospodarstva i sporta njezina je osnovna ekonomska vrijednost”, kazao je dr. Ljubo Jurčić.

“Želja autora bila je pokazati kako je sportska djelatnost postala dinamičan sektor ekonomije sa stopom rasta većom od prosjeka ostalih  privrednih grana, što ubrzava razvoj gospodarstva u cjelini. Ova je knjiga prikazala evoluciju sporta i međusobnog odnosa sporta i društva kroz povijest te njegove promjene. Čitatelj ima mogućnost komparacije razvoja, strukture, djelatnosti i utjecaja svakog pojedinog sporta”, kazao je  prof. Ivo Andrijanić.

Ekonomski stručnjak i bivši predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Mladen Vedriš naglasio je da je knjiga svojevrsni  vremeplov u kojoj je na vrlo zanimljiv način iznesen razvoj sporta gdje je od igre i zabave postao vrlo važnom gospodarskom djelatnošću i važnim elementom bruto društvenog proizvoda.

Komentiraj