Predsjednička kampanja američkog Hrvata osuđena je na propast

Guliver/ Getty Images

Republikanac John Kasich, uspješni guverner savezne države Ohio, mogao bi postati prvi kandidat za američkog predsjednika koji ima hrvatske korijene, ali pred njim je teška bitka u kojoj bi za uspjeh vjerojatno trebao promijeniti većinu političkih stavova. Naime, većina američkih komentatora smatra da je Kasich, unatoč uspješnom guvernerskom mandatu, preliberalan za današnje republikanske birače koji novog “spasitelja” vide u milijarderu Donaldu Trumpu.

OHIO JE JEDNA OD KLJUČNIH AMERIČKIH DRŽAVA koje određuju pobjednika američkih predsjedničkih izbora, a guverner Kasich ima se čime pohvaliti. Taj iskusni političar i autor nekoliko knjiga uspio je uravnotežiti proračun i riješiti se manjka. U njegovo vrijeme u privatnom sektoru te države otvoreno je oko 170.000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti pala je 21 posto. Sin poštara iz Pennsylvanije za predsjedničku utrku unutar svoje stranke kandidirao se 1999. godine, ali je odustao jer je među sudionicima bio George W. Bush i nije skupio novac za kampanju. Kasich bi možda mogao privući umjerene republikanske birače jer je prilično liberalan za predstavnika konzervativne stranke. On je ranije pokazivao da je zabrinut zbog nekih poteza svoje stranke pa se, primjerice, usprotivio ukidanju pomoći u bonovima za hranu koju su dobivali milijuni siromašnih Amerikanaca. Guverner Ohija to je nazvao “ratom protiv siromašnih”, pa je ekonomist i nobelovac Paul Krugman u svojoj kolumni u New York Timesu primijetio da Kasich i nije pravi republikanac. Pomoći siromašnima za Kasicha je “važnije od pitanja jesu li smanjeni državni troškovi”. Zbog svojih stavova Wall Street Journal nazivao ga je “apostolom Kasichem”. Taj dobrostojeći republikanac, čiji su roditelji bili demokrati, često se poziva na svoje radničko podrijetlo. U predizbornoj kampanji govorio je da su radišnost i upornost osobine koje je naslijedio od roditelja. Bivši direktor Lehman Brothersa kazao je da su ga roditelji učili osobnoj odgovornosti i potrebi da pomaže državi i narodu.

Upravo to mogao bi biti i najveći problem njegove predsjedničke kandidature. Kasicheva retorika i izborni program američke analitičare podsjetili su na izborni debakl bivšeg guvernera Ute Jona Huntsmana koji je 2012. pokušao osvojiti predsjedničku nominaciju tako što je kritizirao radikalnu struju, ali i radikalne birače Republikanske stranke, pa je njegova kampanja završila već nakon prvih izbora u saveznoj državi New Hampshire. Poput Huntsmana, sličnu retoriku izabrao je i Kasich, što mu je donijelo popularnost u američkim medijima, ali mu po ocjenama američkih političkih komentatora sigurno neće donijeti i pobjedu na izborima. Liberalni komentator Ed Kilgore procijenio je da se Kasich jedini od 16 kandidata odlučio pozicionirati lijevo od svoje konkurencije, dok preostali pokušavaju birače uvjeriti da su baš oni “najdesniji” od svih kandidata. Najbolji primjer je Donald Trump koji je svojim rasističkim komentarima protiv imigranata naglo dobio na popularnosti i trenutno je po anketama najpopularniji od svih republikanskih kandidata za predsjednika. Retorika Johna Kasicha potpuno je suprotna, ali na njegovu žalost samo oko dvadeset posto svih republikanskih birača izjašnjavaju se kao umjereni, dok svi ostali naginju ili desnom centru ili krajnjoj, radikalnoj desnici koja uglavnom podupire političare poput Trumpa i članove Tea partyja, krajnje desne frakcije Republikanske stranke.

Photo by Christopher Gregory/Getty Images; DONALD TRUMP TRENUTNO JE VODEĆI REPUBLIKANSKI KANDIDAT PO ANKETAMA KOJE SU PROVEDENE UOČI PRVE DEBATE KOJA ĆE SE ODRŽATI 6. KOLOVOZA
Photo by Christopher Gregory/Getty Images; DONALD TRUMP TRENUTNO JE VODEĆI REPUBLIKANSKI KANDIDAT PO ANKETAMA KOJE SU PROVEDENE UOČI PRVE DEBATE KOJA ĆE SE ODRŽATI 6. KOLOVOZA

KASICH JE, KAO I HUNTSMAN NA PROŠLIM IZBORIMA, sve karte bacio na prve izbore koji će se početkom sljedeće godine održati u New Hampshireu. Ta savezna država na sjeveroistoku SAD-a prilično je liberalna i može se očekivati da će Kasich, ako nastavi s ovakvom politikom, ostvariti dobar rezultat, ali na to je računao i Huntsman pa je na kraju završio kao treći te se odmah nakon izbora u New Hampshireu i povukao iz daljnje utrke za predsjedničku nominaciju. Većina političkih analitičara i komentatora u SAD-u smatra da bi se gotovo identičan scenarij mogao dogoditi i Kasichu te da bi izbori u New Hampshireu mogli biti i posljednji izbori njegove predsjedničke kandidature. Posljednje ankete napravljene u ovoj saveznoj državi Kasichu predviđaju pravi debakl jer mu daju tek dva posto glasova republikanskih birača, dok je u vodstvu sa 16 posto Jeb Bush, brat i sin bivših američkih predsjednika. Upravo zbog takvih rezultata anketa neki su sumnjali da će Kasich uopće istaknuti kandidaturu, no on je to učinio prošloga tjedna, a još je više iznenadio kada je objavio da će mu neki od glavnih savjetnika biti John Weaver i Fred Davis, dvojac koji je vodio kampanju Jona Huntsmana. Za Kasicha bi problem mogao predstavljati John Weaver, koji je unutar Republikanske stranke na glasu kao “preliberalan” i kao čovjek koji često svojim izjavama kritizira vodstvo i politiku republikanaca. Tako je tijekom predizborne kampanje Jona Huntsmana, Weaver Republikansku stranku opisao kao stranku “punu totalnih luđaka”, a Huntsmanove protukandidate optužio je da su im programi “skup ludih i praznih obećanja”. Weaver je toliko udaljen od središnjice stranke da je čak nekoliko puta bio konzultant Demokratske stranke za izbore za Kongres, što je za republikance ravno izdaji nacionalnih interesa.

KAO IZDAJA NACIONALNIH INTERESA mogla bi se protumačiti i odluka Johna Kasicha da podrži Obamin zakon o jedinstvenoj zdravstvenoj zaštiti, što je za mnoge republikance “smrtni grijeh” i uvođenje socijalizma u politički život SAD-a. Kada je izabran za guvernera Ohija, za Kasicha se govorilo da je najkonzervativniji guverner te države u posljednjih pola stoljeća, ali njegovi kritičari, pogotovo oni na desnici, reći će da nije vladao kao konzervativac jer su neki od njegovih najvažnijih poteza bili povećanje poreza na promet i uvođenje poreza na eksploataciju nafte i plina iz škriljevca, što je u potpunoj suprotnosti s konzervativnim politikama Republikanske stranke. U samoj stranci ne gledaju pozitivno na takve poteze, ali prisiljeni su da šute jer je Kasich izrazito popularan guverner u Ohiju, državi koja je od presudne važnosti na predstojećim predsjedničkim izborima i bez koje republikanci ne mogu očekivati pobjedu protiv najvjerojatnije kandidatkinje Demokratske stranke, Hillary Clinton.

Kasich je na guvernerskim izborima 2014. pobijedio demokratskog protukandidata s čak 30 posto prednosti, što je jedna od najvećih pobjeda u povijesti Ohija, savezne države poznate po tome što ima približno jednak broj republikanaca i demokrata. Upravo zato ne iznenađuje što je Kasich najozbiljniji protukandidat Hillary Clinton u Ohiju. Međutim, ostatak republikanskih birača diljem SAD-a na Kasicha uglavnom gleda kao na guvernera koji je u svojem mandatu dizao poreze, držao stranu sindikata u pregovorima oko kolektivnih ugovora i, što je najgore, podržao Obaminu zdravstvenu reformu.

KADA SU GA ZBOG TOGA KRITIZIRALE KOLEGE IZ STRANKE, Kasich ne samo da se branio, nego je uzvratio napadom te je prozvao svoje kritičare i one koji se s njim ne slažu. Nešto slično napravio je i Huntsman na prošlim izborima, a kasnije se pokazalo da je to više isprovociralo republikansku izbornu bazu nego što je birače potaklo da za njega glasaju. Slična stvar vrlo bi se lako mogla dogoditi i Kasichu koji se svakim svojim novim potezom udaljuje od republikanske baze, a onda i od mogućnosti da osvoji nominaciju za predsjednika SAD-a.

Komentiraj