Specijalna potreba

Poziv na predstavljanje knjige ‘Specijalna potreba’

Pozivamo vas na predstavljanje knjige ‘Specijalna potreba’ autorice Lade Vukić.

Promocija uspiješnog romana će se održati u srijedu, 8. veljače u 18.15 sati u
Studentskom klubu ‘Božo Lerotić’ (Ul. Ruđera Boškovića 5, Grad Zadar).

O knjizi će govoriti autorica Lada Vukić, urednik knjige Drago Glamuzina i Želimir
Periš.

Dobrodošli

“Specijalna potreba je roman koji afirmira ono nešto autentično ljudsko u nama. Hrabar i potresan tekst koji je tako napisan da čitajući ga, postajemo bolji ljudi.

Protagonist romana ‘Specijalna potreb’a desetogodišnji je dječak Emil koji živi s majkom u unajmljenom stanu u nekom neimenovanom gradu. Samohrana majka teško sastavlja kraj s krajem iako se ubija od posla. Sinu, koji ima problema s nogama i k tome boluje od mutizma (poremećaja govorne komunikacije), daje svu ljubav i bori se da se, u nesklonoj sredini, što bolje socijalizira.

U vrlo vješto i precizno vođenoj priči o hendikepiranom dječaku koji se na svakom koraku, osobito u školi, susreće s nerazumijevanjem i nedostatkom empatije, zbiva se i jedan kratkotrajni ljubavni zanos, dramatični lomovi među likovima, neobični susreti s dilerom, filozofska razmišljanja starog slijepog profesora i Emilovo natjecanje s njim u slušanju šumova.

Kod Emila je posrijedi pojava koju psihijatri nazivaju selektivnim mutizmom, karakteristična za dječju dob: dječak s pojedinim osobama razgovara normalno, a s drugima pokazuje potpuni ili parcijalni mutizam. Na pitanje kako otključati Emilovu bravu, osim majke koja to postiže ljubavlju i intuicijom, racionalan odgovor nudi tetak Jakov. On smatra da se kod Emila ‘sve vrti’ oko prisnosti i povjerenja, načina približavanja, pa mu daje vremena da shvati kako mu želi dobro…”, piše u opisu knjige.

Lada Vukić, Specijalna potreba txt

Komentiraj