POTPISIVANJE PRIJEDLOGA UN-a: Međunarodna konferencija o Libiji u Rimu

FaH

Američki državni tajnik John Kerry supredsjedat će međunarodnom konferencijom o Libiji u Rimu, na kojoj će se u nedjelju pokušati pritisnuti dvije suprotstavljene libijske strane da potpišu UN-ov prijedlog.

Libijska izaslanstva dviju suprotstavljenih vlada složila su se da je 16. prosinca rok za potpisivanja prijedloga.

Današnjoj rimskoj konferenciji supredsjedaju Italija i Sjedinjene Države. Zapadne sile žele da vlada nacionalnog jedinstva preuzme vlast u Libiji kako bi se pokušala suprotstaviti jačanju Islamske države.

Četiri godine nakon rušenja Moamera Gadafija Islamska država ojačala je svoju prisutnost u Libiji, daleko od svojih uporišta u Siriji i Iraku.

“Moramo pokazati da akcija vlada i diplomacije može biti brža od prijetnje terorizma”, rekao je u subotu talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni koji će supredsjedati sastankom.

“Mobiliziranje međunarodne potpore za pomoć libijskim vlastima kako bi poduzele odlučujuću akciju i eliminirale ovu prijetnju jest nužna”, rekao je predstavnik UN-a Martin Kobler pred Vijećem sigurnosti u petak.

Međunarodno priznata vlada i izabrani parlament djeluju samo na istoku Libije u Tobruku od prošle godine, kad je glavni grad Tripoli zauzela frakcija koja je uspostavila svoju vlast. Svaku stranu podupire dio  bivših pobunjenika protiv Gadafija. 

Zapadni dužnosnici i diplomati kažu da sastanakom u Rimu prije svega želi pokazati međunarodna solidarnost Libiji.

Komentiraj