Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je u petak Nizozemsku da ratificira sporazum o pridruživanju između Ukrajine i Europske unije, dan nakon što je 28 članica postiglo sporazum u Bruxellesu koji bi trebao deblokirati stanje nakon što su Nizozemci na referendumu odbacili taj sporazum.

“Pozivamo Nizozemsku da pokrene odgovarajuću proceduru kako bi osigurala brzo provođenje” sporazuma o pridruživanju EU-Ukrajina”, napisao je Porošenko na Facebooku.

“Ukrajina očekuje stalnu podršku Europske unije, uključujući Nizozemsku, u budućoj primjeni sporazuma”, nastavio je i dodao da je ratifikacija teksta u “strateškom interesu dviju strana”.

Čelnici 28 zemalja članica Europske unije usuglasili su u četvrtak na summitu u Bruxellesu pravno obvezujuću odluku koja bi Nizozemskoj trebala omogućiti da ratificira sporazum o pridruživanju Ukrajine EU-u.

Nizozemska je ostala jedina članica Unije koja dosad nije ratificirala sporazum o pridruživanju između EU-a i Ukrajine. U Nizozemskoj je u travnju održan referendum na kojem su birači odbacili sporazum o pridruživanju Ukrajine i EU-a. Iako je referendum neobvezujući, za vladu je politički praktički nemoguće ignorirati njegov ishod.

Stoga su Nizozemci od Unije zatražili određena jamstva, koja bi dalo Europsko vijeće, kako bi mogli zaobići ishod referenduma.

U pažljivo sročenom tekstu odluke pazilo se da se zadovolje nizozemski zahtjevi, ali da se istodobno Ukrajini ne zatvori u potpunosti put prema približavanju EU-u. Tako se, između ostaloga, kaže da taj sporazum ne daje Ukrajini status kandidata za ulazak u EU niti predstavlja obvezu da joj se dade takav status u budućnosti. Međutim, to je samo konstatiranje činjenice, jer sporazum o pridruživanju uopće sam po sebi ne podruzumijeva ni kandidatski status niti bilo kakvu obvezu u tom smislu.

Ova pravno obvezujuća odluka stupit će na snagu tek ako Nizozemska ratificira sporazum o pridruživanju između EU-a i Ukrajine, u suprotnom postaje nevažeća.

Komentiraj