PLENKOVIĆ: ‘Ja sam protiv toga da se banalizira rad državnih institucija’

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U sklopu predizborne kampanje u Šibeniku je bio predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković te se osvrnuo na jamstva Mosta.

‘Neki od njih su mi zanimljivi. Idemo prvo ostvariti rezultat, a nakon izbora ćemo se dogovarati sa strankama koje su nam slične’, kazao je Plenković te dodao kako želi da se buduća vlada formira na temelju cjelovitoga rada. ‘Naši ljudi očekuju stabilnost i institucije koje pružaju okvir za to’.

Kako piše N1, Plenković je komentirao i uvjet Mosta o ukidanju ZERP-a i proglašenja isključivoga gospodarskog pojasa. ‘Po međunarodnom pravu, naravno da je proširenje jurisdikcije na Jadranu moguće. U dogovoru sa susjedima naravno da uvijek postoje razlozi za širenje jurisdikcije. Razgovarat ćemo o tome, ali mora biti u skladu s onim što zajednička ribarstvena politika treba biti unaprijed razjašnjena s našim partnerima’, kazao je Plenković.

O uvjetu Mosta o smanjenju plaća zastupnika u Saboru i djelatnika u državnoj upravi

‘Ja sam protiv toga da se banalizira rad državnih institucija. Ne mislim da njihov rad treba trivijalizirati na bilo koji način’, izjasnio se predsjednik HDZ-a.

O izvješću o financiranju kampanje, Plenković kaže kako je zasad potrošeno 2,9 milijuna kuna te 2,6 milijuna kuna na posebnom računu. ‘Završno izvješće ćemo, sukladno zakonu, podnijeti DIP-u’, kazao je Plenković.

Također se osvrnuo i na izvješće Hrvatskog generalskog zbora

‘Ja sam se s Generalskim zborom susreo dva dana nakon stupanja na dužnost predsjednika HDZ-a. Mislim da smo vrlo jasno pronašli zajednički nazivnik u temama sa Srbijom, spornim zakonom i sličnim. Mislim da smo postigli suglasje. Što se tiče regionalnog ustroja Hrvatske, HDZ je jasan – mi podržavamo županijski ustroj. Mi smo svjesni svih pitanja koja su bitna, a ona podrazumijevaju i fiskalnu i funkcionalnu stranu’, rekao je Plenković.

Dotaknuvši se pitanja njegove imovinske kartice, predsjednik HDZ-a rekao je da se radi o isfabriciranoj priči, piše N1. Njegova je imovinska kartica od 2009. do 2013. godine bila objavljena na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Uklonjena je, a on prema zakonu trenutno ne obnaša funkciju koja od njega zahtijeva unaprijed objavljivanje imovinske kartice, kao i to da on sad niti da hoće, nema mogućnost objaviti ju, objasnio je Plenković.

Komentiraj