David McNew, Getty Images

Placebo djeluje čak i kad znamo da je tretman lažan

Placebo efekt je stvarna pojava, čak i kad ste svjesni toga da je tretman kojem ste izloženi u potpunosti medicinski lažan i zapravo ne daje nikakve rezultate.

Istraživači su otkrili na koji način kod pacijenata u borbi s bolovima djeluju lažni ljekovi, čak i nakon što dobiju upozorenje da je u pitanju placebo.

Placebo (lat. placere = svideti se) je lažan proizvod koji ne sadrži ljekovite supstance s farmakološkim djelovanjem. Za razliku od placeba, ljekovi koji sadrže ljekovite elemente nazivaju se verumi.

Placebo djelovanje predstavlja situaciju kad je pacijent uvjeren da lijek koji koristi ima blagotvorao djelovanje, na primjer u slučajevima kad se ‘tablete’ koje uzima sastoje samo od šećera poput laktoze, lijek za ubrizgavanje sastoji samo od fiziološke otopine itd.

 

  • Placebo je lijek koji se koristi za sugestivno djelovanje u liječenju.

 

Jedan od autora novije američke studije Scott Shafer objašnjava kako su sudionici morali nositi vruće tanjure, nakon čega su liječnici na njihove ruke nanosili gel protiv bolova.

Iako su neki od sudionika zaista dobili tretman protiv bolova, većina njih je bila tretirana običnim vazelinom plave boje.

“Većina njih bila je uvjerena u to da je tretman efikasan u zaustavljanju boli. Ono što su zapravo iskusili je obični placebo efekt”, rekao je Shafer dodavši kako bi ova spoznaja mogla biti korisna u daljem istraživanju ovisnosti o ljekovima protiv bolova.

“Ukoliko se osoba bori sa ovisnosti o ljekovima, možemo je prebaciti na placebo i nastaviti takvu vrstu terapije”, zaključuje autor studije i dodaje da je očigledno kako placebo potječe lučenje supstanci u mozgu odgovornih za uklanjanje boli, i da djeluje čak i nakon spoznaje da je u pitanju lažni lijek.

Komentiraj