PETROV I JANDROKOVIĆ: ‘Saborski zastupnici uskoro će dobiti etički kodeks’

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik i potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i Gordan Jandroković izrazili su u srijedu uvjerenje da će zastupnici uskoro dobiti etički kodeks koji će urediti njihovo ponašanje, a saborske klubove pozvali su da sastave popis zastupnika koji bi činili radnu skupinu, koja bi do kraja siječnja 2017. izradila konačni tekst kodeksa.

“Dogovorili smo se da će se formirati radna skupina za donošenje konačnog prijedloga kodeksa, do sutra u 14 sati trebamo dobiti prijedloge od strane klubova zastupnika koga oni predlažu u tu radnu skupinu, a nakon toga će se ponovno sastati Predsjedništvo, definirati sedam članova radne skupine i ona bi trebala do 31. siječnja donijeti konačni prijedlog kodeksa”, rekao je Petrov novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

U radnoj skupini će, kaže, biti i pridruženi vanjski članovi, koji će pomoći u definiranju kodeksa.

Petrov: Vjerujem da će sve završiti u zadanim rokovima

Napomenuo je kako će se pri izradi kodeksa u obzir uzeti svi nacrti koji su dosad napravljeni po tom pitanju. “Uzeli smo u obzir sve njih, nismo odbacili ništa. Dodatno smo dodali određene prijedloge i ne bojim se da ovaj put nećemo donijeti kodeks. S obzirom da je Hrvatski sabor usvojio odluku o borbi protiv korupcije da se od 2015. do 2020. donese i kodeks, a isto predlaže i Greco skupina, ne vidim razlog zašto bi to završilo u košu i vjerujem da će sve završiti u zadanim rokovima”, naglasio je Petrov.

Na kodeks gleda kao na uputu zastupnicima kako se trebaju odnositi prema instituciji Sabora i svom radu u sabornici. “To nisu kazne, dapače, pozitivnije treba pristupiti tome. Bitno je da kada se pridržavate Poslovnika, problema nema”, poručio je. Nije, dodao je, stvar strožih kazni ili pozivanja na ispriku, već je bitno držanje do Poslovnika.

“Kada tu skratite manevarski prostor i kada zastupnik postane svjestan da je poslovnik skup pravila kojih se treba držati, svi će ga se držati. Nama je u prva dva mjeseca rada bilo važno pokazati da Sabor može raditi i biti produktivan, i to smo pokazali tako što smo doslovno za sto posto, u usporedbi s ostalim sazivima Sabora od 6. saziva udvostručili broj radnih dana, sati, zakona koje smo donijeli u dva mjeseca, što je nevjerojatno mnogo u odnosu na zadnjih deset godina”, poručio je Petrov.

Petrov: Ide se i u promjene saborskog Poslovnika

Petrov je izvijestio da se na sjednici Predsjedništva razgovaralo i o eventualnim prijedlozima za nadopunu ili promjenu saborskog Poslovnika.

“Tu ćemo također zatražiti od saborskih zastupnika da do 20. siječnja daju svoje primjedbe i prijedloge za promjenu Poslovnika. Nakon toga će se, također, napraviti radna skupina koja će razmotriti sve prijedloge, nakon čega će se stupiti u promjenu Poslovnika”, rekao je predsjednik Sabora.

I HDZ-ov potpredsjednik Gordan Jandroković vjeruje da će se Etički kodeks donijeti, odnosno da neće doživjeti sudbinu prethodnog koji je kao predsjednik parlamenta inicirao SDP-ovac Josip Leko, a koji nikada nije ugledao svjetlo dana.

Jandroković: Stvorili smo atmosferu u kojoj je moguće donijeti kodeks

“S obzirom na sveukupno ozračje koje vlada u Saboru od prvog zasjedanja do sada, mislim da smo stvorili takvu atmosferu u kojoj će biti moguće donijeti kodeks i promijeniti Poslovnik, koji će ići u smjeru efikasnijih i sadržajnijih rasprava o stvarnim temama, a koje će na određeni način onemogućiti razne egzibicije, teatar i skretanje pozornosti pojedinih zastupnika na sebe isključivo atrakcijom, ne sadržajem”, izjavio je Jandroković.

Ističe kako nije zagovornik kazni i kažnjavanja, jer nije smisao kažnjavati, nego potaknuti zastupnike i klubove koji nastoje pridonijeti svojim idejama, a smanjiti prostor onima koji ispraznim diskusijama, koje su često na rubu incidenta, zauzimaju ogroman prostor i javnost kroz njih dobiva zaključke o radu Sabora u cjelini.  Sankcije su, dodaje, samo nužno zlo. “Nisam zagovornik kažnjavanja, više sam za to da radimo na savjesti zastupnika, na ozbiljnijem shvaćanju svog posla”.

“Nismo se dogovarali oko samih formulacija, ali to će biti namjera Kluba HDZ-a, dakle učiniti rasprave sadržajnijima”, odgovorio je novinarima na pitanje znači li to da će se rezati prava na replike, da će se Poslovnikom ustrajavati da se zastupnici strogo drže teme.

Jandroković odbija nagađanja da je takav dogovor HDZ-a i Mosta samo odgovor na ponašanje u sabornici koje je nametnuo Živi zid, posebno njihov zastupnik Ivan Pernar. “Mislim da se ne radi ni o jednoj novoj stranci, više se radi o trendovima u Hrvatskoj, a to su oni koji bi trebali voditi jačanju institucija, ozbiljnijem pristupu politici s obzirom na velike globalne izazove u kojima živimo”, poručio je.

Komentiraj