Papa poziva na prekid nasilja u Venezueli

EPA/NUNO ANDRE FERREIRA

Papa Franjo u nedjelju je pozvao na prekid nasilja u Venezueli, istaknuvši da je u mislima s obiteljima žrtava vala prosvjeda koji je zahvatio zemlju prije tri mjeseca i u kojemu je nestalo 89 osoba.

“Pozivam da se prekine nasilje i da se pronađe mirno i demokratskko rješenje ove krize”, pozvao je Papa u nedjelju na kraju Angelusa na Trgu svetoga Petra.

“Moje su molitve upućene stanovništvu drage mi zemlje… U mislima sam s obiteljima koje su izgubile djecu na ulicama”, rekao je Bergoglio.

Protivnici venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura u subotu su na ulicama obilježili treći mjesec gotovo svakodnevnih prosvjeda. U petak su u gradu Barquisimetu, 350 km zapadno od Caracasa, u demonstracijama smrtno stradale četiri osobe.

Gnjev naroda “eksplodirao” je nakon urušavanja ekonomije te naftom bogate države, što je utjecalo i na životni standard.

Papa je već nekoliko puta javno izražavao zabrinutost za stanovnike Venezuele, kazavši krajem travnja da je Sveta Stolica spremna pomoći u ublažavanju krize no uz “jasne uvjete”.

Prijedlog je poduprlo osam latinoameričkih država, među kojima Brazil i Argentina, no venezuelska oporba ga je odbila, tražeći jamstva modaliteta dijaloga.

Naime, politički dijalog vođen 2016. uz posredovanje Vatikana između vlasti i oporbe nije uspio.

Komentiraj