Optuženi krijumčari 20 tona duhana

foto HINA/

Uskok je nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv šestorice osumnjičenika koje tereti da su krijumčarenjem više od 20 tona duhana iz Bugarske preko Slovenije u Hrvatsku proračun oštetili za više od 10,2 milijuna kuna i podijelili 800 tisuća kuna zarade.

Uz organizatore i članove lanca zadužene za kupovinu, prijevoz i preprodaju duhana Uskok je optužio i graničnog policajca s Macelja koji je za novac bez kontrole i zaustavljanja na granici propuštao dogovorena vozila natovarena velikim količinama duhana u listu.

Uskok sumnja da su prva dvojica optuženih od travnja do 7. prosinca 2016. na području Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Slovenije “u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike radi kontinuirane kupovine, prijevoza i krijumčarenja većih količina duhana u listu te njegove prodaje na području Hrvatske”, izvijestilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Navodni organizatori lanca, prema tvrdnjama tužiteljstva, osigurali su novac za kupovinu duhana, a drugooptuženi ga je kupio u Bugarskoj i organizirao prijevoz do Slovenije gdje su preuzela trojica optuženika.

Jedan od njih navodno je organizirao krijumčarenje duhana u Hrvatsku, pri čemu mu je pomogao granični policajac, nakon čega je duhan preprodavan u Hrvatskoj.

“Na opisani način okrivljenici su iz Slovenije u Hrvatsku u najmanje osam navrata prokrijumčarili i prodali ukupno najmanje 20,56 tona duhana čime su na ime neplaćenih trošarina proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 10.217.400 kuna, a sebi pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 805.000 kuna”, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Komentiraj