“Očeš nečeš, doktor” premijerno u varaždinskom HNK-u

Marko Jurinec/PIXSELL

Predstava “Očeš nečeš, doktor” nastala po Moliereovoj komediji “Le medecin malgre lui” u režiji Ljubomira Kerekeša premijerno je izvedena u subotu u varaždinskome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) na „Tjednu smijeha“, koji uz tradicionalan repertoar predstava Kekeresh teatra nudi i jedan novi naslov.

Na kajkavski je djelo preveo Vladimir Gerić, a adaptirao i režirao Ljubomir Kerekeš. U predstavi nastupaju Ljubomir i Jan Kerekeš, Hana Hegedušić, Ana Begić, Draško Zidar, Adam Končić, Mirela Vidak te Zoran Pribičević. Kajkavska komedija progovara o problemima „malih ljudi“, a na scenu je postavila čovjeka koji silom prilika postaje doktor i liječi kćer indijanskog poglavice.

„Drago mi je da je publika prihvatila i ovu predstavu, sudeći po reakcijama i pljesku. Ima još uvijek kajkavskih Indijanaca jer sve je povezano, sve se odnosi na ljubav ili trenutnu mržnju. To je sve ljudsko i nešto što mali čovjek svaki dan proživljava samo se manifestira na drukčiji način“, rekao je nakon premijere doktor iz predstave Jan Kerkeš.

Ovogodišnji „Tjedan smijeha“, koji završava u nedjelju  predstavom „SHAKEspeare na EXit“ Teatra EXIT, u deset dana trajanja ponudio je 28 predstava od čega 19 večernjih, sedam predstava za djecu i mlade te dvije cabaret predstave. Osim predstava Kerekesh teatra, poput „Dimnjačara“, „Krtica“, „Skupštine“ ili pak predstave „Ljubaf“, ovogodišnji „Tjedan smijeha“ u svom je programu imao 9 predstava drugih kazališnih kuća ili samostalnih produkcija. Riječ je o gostovanju „Kerempuha“, Teatra EXIT s dvije predstave ili pak predstave „Pinokio“ Žar Ptica.

Većina predstava održana je u varaždinskom HNK-u, a posebnost ovogodišnjeg „Tjedna smijeha“ je širenje na ostale gradove u Varaždinskoj županiji. Tako su, osim Varaždinaca, u odličnim predstavama i komedijama uživali i stanovnici Lepoglave, Ivanca, Novog Marofa, Ludbrega i Varaždinskih Toplica.

S nedjeljnim izvedbama festival će ove godine imati više od 8.000 gledatelja.

Glumci iz predstave „Očeš nečeš, doktor“, Ljubomir i Jan Kerekeš te Hana Hegedeušić, u utorak će nastupiti na 9. Gumbekovim danima u još jednoj novoj kajkavskoj predstavi varaždinskog HNK-a -„Baladama Petrice Kerempuha“ Miroslava Krleže u režiji Georgija Para.

Komentiraj