Iduća Vlada treba stočarstvu osigurati kvalitetno financiranje, a država se mora odrediti je li joj proizvodnja hrane strategija ili ne, poruke su sa okruglog stola o očekivanjima poljoprivrednika od buduće Vlade, koji su u ponedjeljak organizirali Zbor agrarnih novinara HND-a i Društvo agrarnih novinara Hrvatske.

Prvi iz serije planiranih okruglih stolova, posvećen stočarstvu, okupio je neposredne proizvođače, predstavnike znanosti i struke, te političkih stranaka koje u svojim programima imaju poljoprivredu.

Proizvođači su nabrojali niz poteškoća s kojima se suočavaju, od nerazumjevanja bankarskog sektora, preko problema s dobivanjem državne zemlje, do nedostatka dijaloga s institucijama, pa i resornim Ministarstvom poljoprivrede.

Do 2102. godine nismo se mogli rješiti bankara, danas je stanje bitno drugačije, kaže Stjepan Trcak, vlasnik tvrtke s velikim investicijama u tovilišta za svinje. Od iduće Vlade očekuje da stočarstvu osigura kvalitetno financiranje, kako bi se popunili skupo plaćeni objekti koji sada, mahom, zjape poluprazni.

Proizvođači upozoravaju i na probleme s dobivanjem državne zemlje. Peradarstvo, koje čini 19 posto ukupne stočarske proizvodnje, nema pravo ni na poticaje niti na zemlju, što je nonsens želi li se osigurati vlastita i kvalitetna sirovina, kaže Stjepan Sabljak, direktor varaždinske tvrtke Koka.

Državnom zemljišnom politikom nije zadovoljna ni Ružica Vukovac s OPG-a iz Velike Kopanice koje proizvodi mlijeko.  Naš OPG ima 250 goveda, od čega stotinjak muznih krava, a uspjeli smo jedva dobiti 20 državnih hektara, kaže Vukovac.

 

  • Početkom 80-ih godina Hrvatska je proizvodila 2,1 milijun svinja, danas oko milijun, a godišnja potražnja za svinjskim mesom je 2, 4 milijuna.

 

Kritizirala je i odluke prošlih Vlada spram poljoprivrede. “Sve odluke svih Vlada su nas pregazile, sretni smo da smo preživjeli, kaže Vukovac i navodi da je od 58.000 proizvođača mljeka, koliko ih je bilo 2000-te, preživjelo svega njih 6.000. Smatra da su OPG-ovi ključni element za obnovu sela, te da je prekid “egzodusa iz Slavonije” povezan s opstankom OPG-a.

Dominika Zeku, mladog ekokomistu koji je prodao softversku tvrtku u Njemačkoj pa u Lici gradi farmu mliječnih krava, muči i državno i privatno poljoprivredno zemljište. Privatnim česticama u Lici teško je utvrditi vlasnika, a zemlja je toliko zapuštena da treba tri do četiri godine da ju se privede svrsi, kaže Zeko.

Predsjednik Grupacije poljoprivrede i prehrambene industrije pri HUP-u Goran Pajnić zabrinjavajućim drži što u zadnjih desetak godina, osim ukupne poljoprivredne proizvodnje, pada i proizvodnja stoke, i to puno brže.

Početkom 80-ih godina Hrvatska je proizvodila 2,1 milijun svinja, danas oko milijun, a godišnja potražnja za svinjskim mesom je 2, 4 milijuna. Hrvatska se u idućih pet godina mora vratiti proizvodnji od dva milijuna svinja godišnje, a prednost nam je što smo zemlja bez GMO-a, i to treba brendirati, ističe Pajnić.

Komentiraj