FaH

NOVO POGLAVLJE: Iran i Kina dogovorili uspostavu strateškog partnerstva

Iran i Kina dogovorili su stvaranje sveobuhvatnog strateškog partnerstva, izjavili su u subotu u Teheranu iranski predsjednik Hasan Rohani i njegov kineski kolega po dužnosti Xi Jinping, nazvavši to novim poglavljem u bilateralnim odnosima koje bi trebalo obilježiti dogovoreno povećanje trgovinske razmjene na 600 milijardi dolara u idućih deset godina.

Kineski predsjednik, koji boravi u posjetu Teheranu, prvi je čelnik koji je doputovao u tu zemlju nakon stupanja na snagu nuklearnog sporazuma i ukidanja međunarodnih sankcija Iranu 16. siječnja.

“Sretni smo zbog posjeta predsjednika Xija Iranu nakon ukidanja snakcija… Iran i Kina su se dogovorili da će povećati trgovinsku razmjenu na 600 milijardi dolara u idućih deset godina”, rekao je Rohani na tiskovnoj konferenciji s Xijem, koju je uživo prenosila državna televizija.
“Iran i Kina su dogovorili uspostavu strateških odnosa, što je ukomponirano u 25-godišnji sveobuhvatni dokument”, kazao je.
Dvije zemlje potpisale su u subotu 17 sporazuma, uključujući one o obnovi drevne trgovinske rute Puta svile i suradnji u području nuklearne energije u mirnodopske svrhe.
Rohani je rekao da su se dvije zemlje također dogovorile da će tijesno surađivati  kako bi riješile problem “terorizma i ekstremizma u Iraku, Siriji, Afganistanu i Jemenu”.
Xi je prvi kineski predsjednik koji je posjetio Iran u 14 godina, javila je novinska agencija IRNA.

Komentiraj