Zagrebačko kino Europa priredilo je za ovo ljeto bogati filmski program koji će uz izbor ponajboljih fimova iz protekle sezone predstaviti i nekoliko novih naslova.

Program “Ljeto u kinu Europa” počinje 12. lipnja i trajat će do 3. rujna, a sastoji se od tri potprograma, “Propustili ste, pogledajte!”, “Subtitled T – days” koji svakog utorka i četvrtka prikazuje filmove s titlovima na hrvatskom i engleskom jeziku te besplatni za djecu “Kino Bibijada”.

Ovogodišnji ljetni program “Propustili ste, pogledajte!” donosi skoro pedeset filmova koji su tijekom godine prikazivani u sklopu redovnog programa.

Prikazat će se, među ostalim, hit ostvarenja europske kinematografije poput “Jastoga”, bizarno duhovite mračne satire o svijetu budućnosti s Rachel Weisz i Colinom Farrellom u glavnim ulogama i režiji vodećeg grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa, “Mladosti” oskarovca Paola Sorrentina s impresivnom glumačkom ekipom predvođenom Michaelom Caineom i Harveyjem Keitelom, ili pak urnebesne belgijske komedije “Potpuno novi zavjet” Jaca Van Dormaela, najavljeno je iz kina Europa.

Američku filmsku scenu predstavit će “Spotlight” Toma McCarrthyja, dobitnik Oscara u kategorijama najboljeg filma i najboljeg scenarija, te “Carol”, film o ljubavnom odnosu dviju žena iz njujorškog miljea pedesetih u režiji Todda Haynesa, kultnog američkog predstavnika indie i queer kinematografije.

Na programu su i festivalske uspješnice manjih nacionalnih kinematografija, mađarski “Saulov sin” Laszla Nemesa, dobitnik Oscara i Zlatnog globusa, te Grand Prixa u Cannesu, venecuelanski “Izdaleka” Lorenza Vigasa, pobjednički naslov prošle Mostre i islandski “Ovnovi” Grímura Hakonarsona.

S obzirom na plodnu proteklu sezonu prikazat će se i izbor hrvatskih filmova, “Zvizdan” Dalibora Matanića, “Život je truba” Antonija Nuića, “Narodni heroj Ljiljan Vidića” Ivana Gorana Viteza i “S one strane” Zrinka Ogreste.

Bit će tu i dokumentaraca, Oscarom nagrađen film o jednoj od najvećih glazbenih zvijezda današnjice “Amy”, dirljivo filmsko svjedočanstvo afričke stvarnosti “Dolazimo u miru” Huberta Saupera i igrano-dokumentarni film “‘Houston, imamo problem!” Žige Virca.

Osim repriznih naslova prikazat će se filmovi koji će u kinu Europa u ljetnim mjesecima imati svoju redovnu kino distribuciju, triler “Rasprskavanje” talijanskog redatelja Luce Guadagnina s Tildom Swinton i Ralphom Fiennesom,”Ma ma” Julija Medema u kojoj glavnu ulogu tumači Penelope Cruz, biografski film “Pele: legenda je rođena’ o slavnom brazilskom nogometašu”, dokumentarni film “Janis” o Janis Joplin, te novi film Branka Schmidta, “Imena višnje”.

Za inozemne posjetitelje filmovi s titlovima na engleskom

 Kako je velik dio filmova nastao izvan engleskog govornog područja, oni će se svakog utorka i četvrtka, uz uobičajene titlove na hrvatskom jeziku, prikazivati uz titlove na engleskom.

Riječ je o programu “Subtitled T-days”, ljetnoj verziji redovnog godišnjeg programa “Subtitled Tuesdays” koji već drugu godinu zaredom, kao odgovor na potrebe sve brojnije inozemne publike, na veliko platno kino Europa svakog utorka donosi filmove s dvojezičnim, hrvatsko-engleskim titlovima.

Bibijada – besplatne filmske projekcije za djecu

Kino Bibijada, besplatni program namijenjen djeci i mladima, svake će srijede i nedjelje donijeti odabrane, kvalitetne i raznovrsne filmove recentne europske i svjetske nezavisne kinematografije za djecu.

Program obuhvaća sedam dugometražnih igranih i animiranih ostvarenja, među ostalim, filmove “Nevidljivi dječak” Gabrielea Salvatoresa, dobitnik “europskog dječjeg Oscara”, australski kino hit “Oddball” o junačkom podvigu istoimenog psa, te Oscarom nagrađeni animirani film “Pjesma mora”.

Najmlađima će se predstaviti i legendarni profesor Baltazar, s ukupno 34 kratkometražna animirana filma, tematski raspoređena u šest blokova. Osim filmskih projekcija, najmlađi će imati priliku sudjelovati i u dodatnim sadržajima.

Komentiraj