EPA/OLIVIER HOSLET

NAPAD NA BRUXELLES Ranjen slovenski diplomat

U današnjim eksplozijama u Bruxellesu tijekom terorističkih napada ranjen je i jedan slovenski diplomat, potvrdilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova, ne navodeći detalje niti identitet ozlijeđenog.

Slovenskim građanima slovensko ministarstvo vanjskih poslova do daljnjega ne savjetuje putovanja u belgijsku i europsku prijestolnicu, a onima koji su u njoj savjetuje praćenje događaja i službenih informacija te maksimalni oprez.

MVEP zasad nema podatke da među stradalima ima hrvatskih državljana.  Let Croatia Airlinesa na liniji Zagreb-Bruxelles, koji je poletio u utorak ujutro iz Zagreba u 6.24 sati, preusmjeren je za Amsterdam gdje je i sletio, doznaje se u hrvatskom ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Belgijsko tužiteljstvo objavila da je najmanje 13 osoba poginulo i 35 ranjeno u dvije eksplozije u utorak ujutro u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem. Za broj mrtvih u ekspoziji u podzemnoj željeznici u Maelbeeku još nema potvrde, a mediji pišu da ih je deset.

Razina uzbune na cijelom teritoriju Belgije podignuta je na najveću moguću razinu. Javni prijevoz u Bruxllesu je obustavljen. Zatvorene su europske institucije i otkazani svi sastanci. Evakuirane su zgrade belgijske vlade i parlamenta.

Do eksplozija je došlo nekoliko dana pošto je u Bruxellesu uhićen Salah Abdelsalam, glavni osumnjičenik za napade u Parizu 13. studenoga.

Komentiraj