Robert Anic/PIXSELL

NANSI TIRELI “Vladajući se prepucavaju, a jedini koji profitiraju su kriminalci”

Saborska zastupnica Laburista Nansi Tireli gostovala je jutros u emisiji N1 televizije ‘Novi dan’, gdje je komentirala aktualne događaje u Hrvatskoj. Istaknula je kako Hrvatska ipak ima tripartitnu vladu, jer su članovi bivše vlade i dalje na čelu Ministarstva branitelja, a to što nova Vlada nije izabrala novog ministra branitelja Tireli naziva neuspjehom.

O suradnji MOST-a i HDZ-a rekla je da se previše vremena provodi na međusobna pregovaranja i kadroviranja. “Reforme se ne provode onako kako su najavljivane”, poručuje. Rekla je da se slaže da se svakome na početku treba dati malo vremena. “Ali sad čujemo izjave resornih ministara da ne znaju odakle se puni proračun, na koji način država dolazi do novca, i zato se trebamo pitati jesu li ovo dovoljno stručne osobe koje trebaju rješavati probleme koji su se nagomilali”, dodaje.

Tireli je kazala kako se osjeća nepovjerenje unutar koalicijskih partnera. “Most se ne oglašava, znamo samo za HDZ-ova kandidata za ministra branitelja, a iz Mosta nisu rekli niti jesu li za to ili nisu. To trebaju čim prije odgovoriti. Njihov nedostatak jasnoga stava stvara konfuziju u ovoj situaciji”, poručuje.

O sastanku Bože Petrova s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović Tireli je, kaže, doznala iz članka u dnevnim novinama. Prisjetila se kako je Petrov 22. siječnja, preko SMS-a Milanoviću javio kako prekidaju pregovore, jer članovi MOST-a već 72 sata dobivaju poruke te se na njih vrši pritisak kako bi se MOST razbio. “Zašto on na sastanku nije rekao o tome, nego smo nastavili pregovore? Zašto je on otišao sam na Pantovčak, a ne s timom s kojim je uvijek dotad išao tamo? Zašto je Petrov došao na Pantovčak ranije od dogovorenoga termina? Zar uistinu Predsjednica može primiti svakog kako god on odluči doći?”, pita se Tireli.

Zaključuje kako nakon svega ostaje gorak okus, jer su se neke stvari događale ‘ispod stola’. “Ostaje činjenica da je gospodin Petrov javnosti ostao dužan odgovore koje nikad nije dao”, dodaje.

Upitana o ‘slučaju Lozančić’, Tireli kaže kako je premijer pod velikim pritiskom. “S jedne je strane MOST koji nije za smjenu Lozančića, a s druge Domoljubna koalicija koja se slaže s Predsjednicom”, ističe.

“Imamo SOA-u koja nije stabilna, Predsjednica mu je uskratila povjerenje, premijer to nije napravio. Imamo Karamarka koji sugerira premijeru da ga smijeni. Svi koji stradavaju jesu građani Republike Hrvatske, sumnjamo u Ministarstvo unutarnjih poslova i SOA-u. O tome mora mora brinuti ministar unutarnjih poslova. Dokle god se tako prepucavamo, pogotovo s gospodinom Lozančićem i stanjem u SOA-i, postoji pitanje kakav je naš sigurnosni sustav, i pitanja nisu objektivna nego subjektivna. Jedini koji profitiraju su kriminalci”, objasnila je Tireli.

Na kraju je poručila kako MOST ne želi donositi kvalitetne odluke, što nije dobro. “HDZ je pokazao da ide na ruku predsjednici i njezinoj odluci o smjenjivanju Lozančića. To je politika koja nije dobra za sigurnost Republike Hrvatske, pogotovo kad imamo ovu situaciju oko izbjeglica i postavlja se pitanje tko vodi SOA-u, MUP i treba li nam uopće ministar unutrnjih poslova, ako o svemu odlučuju Karamarko, Orešković i Grabar Kitarović”, zaključila je saborska zastupnica Laburista.

Komentiraj