Kolumbijska vlada i gerila FARC izvijestile su u srijedu da su postigle povijesni dogovor o konačnom primirju koji utire put skorom potpisivanju mirovnog ugovora nakon više od pola stoljeća rata.

“Dogovorili smo se o primirju te o bilateralnom i konačnom prekidu neprijateljstva”, ističe se u zajedničkom priopćenju koje su objavili pregovarači obiju strana u kojemu se navodi kada će dogovor stupiti na snagu.

Dogovor kojim se utvrđuje način završetka sukoba, sporna točka mirovnih pregovora koji se od kraja 2012. vode na Kubi, obuhvaća i “polaganje oružja, sigurnosna jamstva (za pobunjenike) i borbu s kriminalnim organizacijama”, navodi se u tekstu.

Malo prije objavljivanja priopćenja, pregovarač FARC-a Pastor Alape izjavio je za AFP da je dokument ugovora “gotovo” završen, dodajući da još treba riješiti “samo jedno pitanje”, ne navodeći ipak koje.

Pojedinosti dogovora iznijet će se u četvrtak u nazočnosti kolumbijskog predsjednika Juana Manuela Santosa, vrhovnog zapovjednika FARC-a Timoleona Jimeneza (zvanog Timošenko), kubanskog predsjednika Raula Castra, norveškog ministra vanjskih poslova Borgea Brendea i izaslanika zemalja koje su posredovale, navodi se još u priopćenju.

Ovaj dogovor bez presedana obilježava važan pomak prema pomirbi kolumbijske vlade i marksističkih Kolumbijskih naoružanih revolucionarnih snaga (FARC), najveće pobunjeničke skupine u zemlji, nakon više od 50 godina sukoba.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakBREXIT: Francuska upozorava da izlazak iz EU bio nepovratan
Sljedeći članakEURO 2016: Mađarska – Portugal 3-3
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.