Ministarstvo poljoprivrede na svojim je stranicama u ponedjeljak objavilo kako je završena eutanazija peradi na farmi ‘Valionica Radina’ u mjesto Sop Bukevski, na kojoj je utvrđen virus ptičje gripe podtipa H5N8.

“Eutanazija peradi izvršena je i na drugih 15 poljoprivrednih gospodarstava u mjestu Sop Bukevski. Ukupno je eutanazirano 1.809 kljunova peradi, a neškodljivo je uklonjeno 21.003 jaja”, priopćili su iz Ministarstva poljoptrivrede.

U akciji eutanazije sudjelovalo je 40 veterinara i tehničara iz veterinsrskih organizacija, te 19 inspektora. Nakon obrade rezultata znati će se konkretan iznos štete. Iz Ministarstva naglašavaju kako će vlasnicima peradi šteta biti ‘pravično i vrlo brzo’ plaćena.

“Na susjednim poljoprivrednim gospodarstvima u tri sela u tijeku je procjena epidemiološke situacije (uzeti su brisevi peradi za analizu), ali životinje ne pokazuju znakove bolesti. Radi mjera predostrožnosti proglasili smo ugroženo područje u radijusu od 10 km. U to vrijeme perad neće biti otpremana ni dopremana na to područje”, dodaju.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u ponedjeljak je sve posjednike peradi u zemlji pozvao na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera radi sprječavanja unosa uzročnika infekcije. U slučaju sumnje na bolest odmah moraju obavijestiti veterinare.

“Donio sam naredbu o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske, jer moramo biti vrlo oprezni obzirom da je virus ptičje gripe uzeo maha u Europi.“ – izjavio je ministar Tolušić te dodao „zahvaljujem se svim posjednicima peradi na suradnji i ukazanom povjerenju, svim veterinarima koji su proveli akciju i policajcima koji su nam osigurali nesmetani rad”, poručio je Tolušić.

Komentiraj