Dusko Jaramaz/PIXSELL

Labudica Rajna amputiranog krila puštena u jezero kod Šibenika

Labud kojeg su u srijedu ujutro iz mora pred šibenskom rivom zbog slomljenog krila izvukli pomorska policija i stručnjak za ptice Emilio Menđušić, a zatim operirala čak četiri veterinara iz Veterinarske stanice “More”, pušten je istog dana u jezero Soline kod Zablaća.

Ozlijeđena labudica nazvana je Rajna, a riječ je o odrasloj jedinki koju bi labudovi koji ondje obitavaju trebali prihvatiti bez problema, što ne bi bio slučaj da je riječ o mužjaku.

“Budući da  nastavlja živjeti u relativno malome, zatvorenom jezeru, bit će pod nadzorom mještana koji će ju hraniti i javiti nam ako iskrsne kakav problem. Pred nama su bile dvije opcije – ili amputacija krila ili eutanazija, a u slučaju labuda izgledi da preživi su pola-pola pa smo se odlučili za operaciju”, rekao je veterinar Emil Ofner, koji je s kolegama Davorom Crnogaćom, Ivicom Ukićem i Marinom Barižon jutros oko jedan sat operirao ozlijeđenu labudicu.

Rajni je uklonjeno slomljeno krilo pa više neće moći poletjeti niti pariti se, rekao je šibenski veterinar te dodao da su je odmah morali pustiti u jezero zbog higijene perja.

Operiranu labudicu u jezero je pustio stručnjak za ptice Emilio Menđušić, koji je pritom rekao da su tim životinjama koje žive u lukama najveća opasnost ribarski pelovi, niti za udicu, u koje se zapletu, što često završi s teškim ozljedama i infekcijama.

Labudicu Rajnu u relativno malome slanom jezeru u blizini Šibenika hranit će mještani koji već imaju iskustva s takvim slučajevima.

Muž predsjednice Mjesnog odbora Zablaća Sandre Grgas prije nekoliko godina veterinarima je odvezao labuda kojeg je udario automobil, a mještani su ga u Solinama pazili dvije godine nakon toga. Isti su tretman najavili i za Rajnu.

Komentiraj