Marko Prpic/PIXSELL

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ “Da je Lozančić časna osoba, odmah bi dao ostavku”

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović večeras je u razgovoru za HRT komentirala smjenu ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića. Na pitanje voditelja Damira Smrtića zašto je Lozančić izgubio njeno povjerenje, predsjednica je odgovorila: “Da je Lozančić bilo koja časna i odgovorna osoba kojoj je stalo do domovine i do službe, dao bi ostavku odmah, čim jedan od čimbenika koji mu daju smjernice za rad kaže da ne uživa više njegovo, odnosno njezino povjerenje, dao bi ostavku”.

Ponovila je da je njegova ostavka dobrodošla, te dodala kako njegov rad prati puno duže nego premijer Tihomir Orešković. “Gospodin Lozančić dobro zna da o nekim razlozima ne mogu govoriti jer je riječ o nacionalnoj sigurnosti,o stabilnosti državei to je on i koristio. Ali ono što vam večeras mogu reći – jest da je gospodin Lozančić bio privatni, odnosno osobni obavještajac gospodina Milanovića – i tu ću stati”, kazala je.

Grabar Kitarović je u utorak sudjelovala na tribini u Hrvatskom novinarskom domu o slobodi medija, a njen govor je prekinut glasnim zvižducima aktivista i novinara. “Jučerašnji incident je bila neugodna situacija za državu i za slobodu medija u Hrvatskoj. Sloboda medija i sloboda govora podrazumijeva da svi mi možemo govoriti i da slušamo jedni druge, bez obzira svidjelo nam se ili ne ono što govorimo”, kaže predsjednica.

Dodaje kako situacija nije bila neočekivana. “Mnogi su mi govorili zašto ideš, upast ćeš u osinje gnijezdo, međutim ja sam išla i po tu cijenu zvižduka. Znala sam da bi se to moglo dogoditi, jer naša osobna taština i naši osobni osjećaji kao dužnosnika, uopće nisu bitni u svemu tome. Bitno je postaviti se upravo kao dužnosnik, kao državnik, pokazati da apsolutno stojim iza slobode medija, pa čak i kad mi zvižde”, kaže predsjednica poručujući da će do smrti braniti pravo da joj zvižde.

Naglasila je da je sloboda medija na puno višoj razini nego što se to nastoji prikazati. Grabar Kitarović je rekla kako poanta jučerašnjeg skupa na Dan slobode medija nije bila pričati samo o slobodi medija, već i o odgovornosti. “Sloboda podrazumijeva i odgovornost, a odgovornost je zapravo cijena slobode”, objasnila je.

“O tome su jučer pokuša li govoriti Amerikanci kad su govorili o tzv. utvrđivanju i potvrđivanju činjenica – znači fact cheeking. To znači jedno odgovorno novinarstvo koje svoje članke, svoje uvodnike, svoja mišljenja temelji na istinitim činjenicama koje se moraju provjeriti. O tome se razgovaralo. Svatko ima pravo na svoje mišljenje i poštujem svačije mišljenje, ali nitko nema pravo na svoje činjenice”, objašnjava.

Predsjednica vjeruje da joj u utorak nisu zviždali hrvatski novinari, već da je šačica aktivista iskoristila dobronamjernost veleposlanika koji su htjeli uz dan slobode medija upravo raspraviti o odgovornosti medija. Naglasila je da neće dopustiti da se u unutarnje stvari miješaju drugi, jer ih i sami možemo riješiti.

Predsjednica je prozvala i pozvala ministra vanjskih i europskih poslova Miru Kovača da nešto napravi u našoj diplomaciji. “Veleposlanici u Hrvatskoj rade s najboljom namjerom. Trebali bi osnažiti dijalog s MVEP-om i drugim državnim tijelima. Držim da su pri tome izolirani članci iz RH o navodnoj fašizaciji dijelom krivi za to, dijelom je kriva i naša diplomacija”.

Naglasila je da je razočarana što još uvijek nije pronađen ‘autor’ svastike na poljudskom travnjaku. Poručila je i kako ne želi sudjelovati u posjelama društva i naroda. “Ove godine je svečena proslava u Jasenovcu bila dostojanstvena, međutim, činjenica je da je prošle godine Jasenovac iskorišten kao mjesto za političkog skupa jedne opcije”, rekla je Grabar Kitarović.

Na kraju je kazala i kako se nada da će se nesuglasice u Vladi pretvoriti u rad i provedbu reformi, u čiju se provedbu treba ‘žestoko krenuti’. Očekuje, kaže, poticanje gospodarstva, ulaganja, sprečavanja odlaska mladih. “To podrazumijeva i rezove, ali prestanimo govoriti da su to bolni rezovi, to su rezovi koji trebaju spriječiti bol. Teret tih rezova prvo treba nositi država i adminsitracija”, zaključila je predsjednica.

Komentiraj