Ivo Cagalj/PIXSELL

Klub HDZ-ove koalicije u Splitu: Majdandžić dezinformira javnost u vezi s Karepovcem

Klub HDZ-ove koalicije u splitskom Gradskom vijeću (GV) optužio je u subotu v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša Ljubomira Majdandžića da u vezi s odlagalištem otpada u Splitu – Karepovac dezinformira javnost prijetnjom da će Split zbog nedavnih zaključaka GV-a oko sanacije Karepovca izgubiti sredstva iz fondova EU i da će sanaciju platiti građani.

“Klub HDZ-ove koalicije u GV-u osuđuje neprimjerenu izjavu v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (Ljubomira Majdanžića) kojom dezinformira javnost prijeteći da će Split izgubiti sredstva EU fondova i da će sanaciju Karepovca platiti  sami građani, a sve zbog nedavnih zaključaka GV-a, koji je podrža što skoriju sanaciju Karepovca i izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici”, navodi se u priopćenju Kluba vijećnika HDZ-ove koalicije, koje je potpisao predsjednik tog kluba Petar Škorić.

“Ekološka bomba” u srcu Splita

Fond je u petak upozorio na negativne posljedice koje će odluka GV-a o odlagalištu otpada Karepovcu imati za sam Grad i sve Splićane jer isključuje EU sufinanciranje projekta sanacije, što znači da će glavnina troškova biti plaćena iz gradskog proračuna i iz džepova građana.

Vijećnici HDZ-ove koalicije ističu kako “još jednom upozoravaju javnost i resornog ministra Slavena Dobrovića na izrazito negativne posljedice koje za sve građane Splita i cijelog okružja može stvoriti ‘ekološka bomba’ u srcu Splita, zvana Karepovac, ako se odmah ne pokrene sanacija i zatvaranje odlagališta”.

Upozorili su da je opasnost poprimila alarmantne razmjere jer Karepovac, kao jedno od 15 ilegalnih županijskih odlagališta otpada, nema nikakav sustav odvodnje ocjednih i procjednih voda, pa sva tekućina završava u tlu i truje okolno tlo zasađeno poljoprivrednim kulturama.
“Time se direktno ugrožava ljudsko zdravlje i okoliš, a to je potvrdila i posljednja analiza Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Ukratko, ugroženi su zrak, pitka voda i more, a samim time i turizam kao vodeća i iznimno perspektivna gospodarska grana”, navodi se.

Prema tumačenju vijećnika HDZ-ove koalicije,  Fond kao “produžena ruka ministra” Dobrovića želi na silu na Karepovcu nametnuti tehnologiju zbrinjavanja otpada za cijelu županiju, protivno izraženoj volji građana.

“Pritom, za takav scenarij nemaju spremnu projektnu dokumentaciju, niti ishođene dozvole, kao ni izmjene prostornog plana. Pa čak i kad bi se krenula ishodovati, za svu tu neophodnu dokumentaciju  potrebno je 4-5 godina. Time bi, kako sada izgleda, Karepovac ostao trajno odlagalište otpada. Jedina prava istina je da uprava Fonda nije do sada pokrenula postupak pripreme sanacije Karepovca putem bespovratnih sredstava iz EU fondova, iako ima za to zadužene djelatnike, kao i da je sufinanciranje projekta sanacije iz EU fondova moguće retroaktivno”, stoji u priopćenju.

Klub vijećnika tvrdi da je na vrijeme upozoravao na više sjednica GV-a te da odgovornost snose sadašnja i prethodna gradska uprava. Također, naveli su, u mandatu ministra Dobrovića nije raspisan nijedan poziv ili natječaj za privlačenje bespovratnih sredstava EU fondova.
Napominju da je GV odluku o što skorijoj sanaciji i zatvaranju Karepovca (23. veljače 2017.) donijelo jednoglasno, upravo s ciljem kako ne bi istekle dozvole za te postupke, a što bi današnju “ekološku bombu” koja truje građane Splita ostavilo u životu.

Time je Gradsko vijeće, naveli su vijećnici HDZ-ove koalicije, nedvojbeno pokazalo svoju odgovornost,  brigu i namjeru u zaštiti zdravlja svih građana Splita i okolice, kao i njihovih gostiju – turista.

“Stoga, takvu odgovornost i konstruktivnost očekujemo i od resornog ministra i direktora Fonda koji će nakon 2018. biti najodgovorniji za nastalu situaciju jer bez ikakvog pravnog uporišta u ijednom propisu blokiraju izgradnju centra u Lećevici, te u ovom trenutku nikome nije potrebna politizacija ove prevažne teme”, zaključio je Klub vijećnika HDZ-ove koalicije u splitskom GV-u.

Predsjednik splitskoga Gradskog vijeća Boris Ćurković izjavio je u petak da je neugodno iznenađen priopćenjem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u kojem se upozorava na negativne posljedice koje će nedavna odluka tog vijeća o odlagalištu otpada Karepovcu imati za sam Grad i sve Splićane jer isključuje EU sufinanciranje projekta sanacije, što znači da će glavnina troškova biti plaćena iz gradskog proračuna i džepova građana.

“Niti iz cjeline rasprava na tematskoj sjednici posvećenoj Karepovcu, niti iz točaka Zaključka Gradskog vijeća ne proizlazi to što se sugerira. Naprotiv, iz Zaključka Gradskog vijeća i svih diskusija vijećnika proizlazi upravo suprotno”, istaknuo je Ćurković.

Komentiraj