EPA/OFFICE OF THE PRESIDENT OF TAIWAN/MARK LYONS

KINA PROTESTIRA Trump telefonski razgovarao s tajvanskom čelnicom: “Ona je nazvala mene”

Izabrani predsjednik Donald Trump prekinuo je desetljeća vanjske politike Sjedinjenih Država razgovarajući s predsjednicom Tajvana s kojim SAD nema diplomatske odnose zbog čega je službeni Peking u subotu optužio Tajvan, ali i kazao da to neće utjecati na američko-kineske odnose.

Telefonski poziv tajvanske predsjednice i izabranog američkog predsjednika Donalda je manevar je koji je smislio Tajvan” i neće omesti međunarodni konsenzus nad “jedinstvenom Kinom”, prokomentirao je u subotu šef kineske diplomacije Wang Yi.

“To je tek nizak manevar Tajvana, to jednostavno ne može promijeniti okvir jedinstvene Kine, već integriran od međunarodne zajednice”, kazao je kineski ministar vanjskih poslova na diplomatskom forumu na upit hongkonške televizije Phoenix TV koja je njegove riječi prenijela na Internet stranici.

Telefonski razgovor u petak između Donalda Trumpa i predsjednice Tajvana Tsai Ing-wen obilježava spektakularan prekid 40 godina američke diplomacije. SAD su 1979. godine s Tajvanom prekinule sve diplomatske odnose.

Bijela kuća potvrdila je u petak podršku politici “jedinstvene Kine”, nakon telefonskog razgovora Trumpa i Tsai Ing-wen. Trump je kasnije na svom Twitteru objavio: ‘Ona je nazvala mene’.

“Nema nikakve promjene u našoj dugoročnoj politici”, kazala je Emily Horne, glasnogovornica Vijeća nacionalne sigurnosti. “Ostajemo odlučno povezani s našom politikom jedinstvene Kine”, dodala je ona dok bi Trumpov korak mogao izazvati ljutnju Pekinga.

Suočen s kritikama izazvanim njegovom raspravom s tajvanskom čelnicom, Trump je navečer napisao na Tweeteru: “Predsjednica Tajvana MI JE TELEFONIRALA danas kako bi mi čestitala na predsjedničkoj pobjedi. Hvala!”

Potom je u drugom tweetu dodao: “Zanimljivo da SAD prodaje milijarde dolara vojne opreme Tajvanu, ali ja ne bih trebao pristati na čestitarski poziv”.

Ostajemo čvrsto odani našoj “politici jedne Kine”. Naš temeljni interes je u miroljubivim i stabilnim odnosima, izjavio je u petak glasnogovornik nacionalne sigurnosti Ned Price.

Telefonski poziv Trumpa i tajvanske predsjednice potpuno je cenzuriran u subotu u kineskim državnim medijima koji su se radije osvrnuli na posjet Pekingu nekadašnjeg američkog državnog tajnika Henryja Kissingera, “starog prijatelja Kine” koji je nedavno dijelio svoje savjete Trumpu.

Kina protestira zbog telefonskog razgovora

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova u subotu ujutro objavilo je kako je uložilo prigovor SAD-u nakon telefonskog razgovora američkog izabranog predsjednika Donalda Trumpa i tajvanske čelnice.

Prema pisanju državne agencije Xinhua, Kina je od SAD-a zatražila da ‘pažljivo i ispravno riješe problem Tajvana kako bi se izbjeglo nepotrebno ugrožavanje kinesko-američkih odnosa’.

Kineski mediji javaljaju kako je njihov ministar vanjskih poslova Wang Yi kazao da je telefonski poziv ‘jeftin trik’ Tajvana.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional