Jurčević tužbom osporava imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a

HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

Povjesničar Josip Jurčević, jedan od kandidata na natječaju za glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije ( HRT), najavio je u srijedu da će podnijeti Upravnom sudu u Zagrebu tužbu za poništenje odluke Hrvatskog sabora o imenovanju Kazimira Bačića glavnim ravnateljem HRT-a, zbog kršenja Zakona o HRT-u i Statuta HRT-a.

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora nije na svojoj sjednici od 5. veljače ove godine, tijekom postupka imenovanja glavnog ravnatelja HRT-a, postupao u skladu sa zakonom, tvrde Jurčević i njegov odvjetnik Zvonimir Hodak.

Također ističu da Bačić ne udovoljava zakonskim uvjetima o poznavanju medijskog zakonodavstva i novih informacijskih tehnologija jer to nije ničim dokazao u razgovoru pred resornim odborom, koji tu procjenu nije nikada proveo ni raspravljao o tome.

Hodak je na konferenciji za novinare rekao da se šalje kriva poruka javnosti jer je raritet da takva državna ustanova svjesno krši zakon i za glavnog ravnatelja HRT-a postavlja čovjeka koji ne ispunjava uvjete. Zato smo odlučili na sudu srušiti taj izbor i vratiti sve na početno stanje, da se HRT nauči držati propisa, dodao je.

Jurčević je kazao da protiv Bačića nema ništa osobno, ali tijela najviše vlasti imaju najmanje prava kršiti zakone. U ovom slučaju nekoliko je puta prekršena procedura, a to ne bi trebala biti praksa jer ako se na toj razini procedura može kršiti bez posljedica, onda je to poruka drugima da rade što hoće, naglasio je Jurčević.

Komentiraj