Juratović: Nesporazume između Hrvatske i Srbije rješavati razgovorima

Boris Scitar/PIXSELL

Pitanje statusa hrvatske manjine u Srbiji može se riješiti bilateralnim razgovorima između Hrvatske i Srbije kao i tijekom pregovora o pristupanju Srbije Europskoj uniji pa nisu potrebne bloklade kojima bi usporavao pregovarački proces između Beograda i Bruxellesa, ocijenio je Josip Juratović, SDP-ov zastupnik u njemačkom Bundestagu u intervjuu za banjolučke “Nezavisne novine” od ponedjeljka.

Komentirajući za ovaj list odluku Hrvatske da uvjetuje otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom Juratović je kazao kako je rješenje za sve probleme u razgovorima.

“Očevidno je posrijedi nesporazum između Hrvatske i Srbije u svezi s otvaranjem poglavlja 23. i 24. koja se odnose na pravosuđe i ljudska prava. Naime, Hrvatska traži od Srbije da uskladi svoje zakonodavstvo zauzimajući se za veća prava Hrvata u Srbiji i veću sigurnost hrvatskih građana u Republici Srbiji. No, to su pitanja koja se mogu riješiti bilateralno, a osim toga i mnogo brže otvaranjem pretpristupnih pregovora za ulazak Srbije u EU. Uvjeren sam u to da će vlada Hrvatske, imajući u vidu interese svojih građana, ubrzo uvidjeti da je bilo kakva blokada i po njih kontraproduktivna”, kazao je Juratović.

Juratović je doda kako se od Hrvatske kao članice EU očekuje da bude “primjer i konstruktivni partner” u odnosu na moguće proširenje na države zapadnog Balkana, no istaknuo je i kako bi se Srbija morala “više potruditi” u izgradnji međusobnog povjerenja u regiji.

Poručio je kako je u izravnom interesu Hrvatske da se angažira oko napretka pristupnih pregovora država zapadnog Balkana.

“Na kraju krajeva, i dalji razvitak Hrvatske ovisi o što bržem ulasku te regije u EU”, kazao je Juratović.
Govoreći o stanju u BiH njemački je zastupnik ocijenio kako tamo već godinama političke elite igraju političke igre zabavljajući sami sebe, dok zemlja tone u sve dublju krizu, navodeći kao primjer referendume kojima opetovano prijete iz Republike Srpske.

“Sve to bilo bi čak i smiješno da nije tako žalosno, jer dok se oni lijepo zabavljaju sve više ljudi napušta zemlju jer nitko više nema živaca za zemlju koju u međuvremenu nazivaju Apsurdistanom”, poručio je Juratović.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]