Nikola Cutuk/PIXSELL

JEDNA OD NAJSTARIJIH U RH: 140 godina Podružnice HZL-a u Sisku, jedne od najstarijih u Hrvatskoj

“140 godina hoda kroz povijest” slogan je svečanosti, kojom sisački liječnici u subotu obilježavaju jubilej Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ), utemeljene u listopadu 1876. godine, samo dvije godine nakon osnivanja HLZ-a.

Sisačka podružnica HLZ-a jedna je od najstarijih u Hrvatskoj.

Predsjednica podružnice HLZ-a dr. Vlatka Bedeniković istaknula je na svečanosti da se ove godine istodobno obilježava i 210 godina postojanja i kontinuiranog rada sisačke bolnice.

Zakladna bolnica u Sisku, osnovana 2. travnja 1806. godine na današnjoj lokaciji i samo je dvije godine mlađa od prve bolnice u Zagrebu.
“Članovi Podružnice HLZ-a, njih oko 250, već godinama daju golem doprinos unapređenju struke, te primjeni novih medicinskih metoda i uređaja. Međugeneracijsko druženje, dragocjeno je za bolje razumijevanje i rad liječnika. Preteču sisačke podružnice HLZ-a, tadašnje Društvo liečnika, osnovali su dr. Ante Gutchy, njen prvi predsjednik, uz tri doktora medicine i četiri liječnika ranarnika”, rekla je dr. Bedeniković.
U povodu jubileja, dopredsjednik HLZ-a dr. Boris Brkljačić, uručio je sisačkoj podružnici Povelju HLZ-a za golem doprinos hrvatskoj medicinskoj znanosti i zdravstvu. Naglasio je da se u nas nedovoljno drži do svoje tradicije, dodavši da su HLZ, a time i sisačka podružnica, među najstarijim  strukovnim institucijama u Europi.
U povodu 140. obljetnice, sisačka podružnica HLZ-a je objavila publikaciju o povijesti sisačke bolnice i udruženja liječnika, te biografije svih 17 dosadašnjih predsjednika.

Komentiraj