Izraelska vlada u utorak je najavila da ne kani pregovarati s više od 1000 palestinskih zatvorenika koji su jučer započeli štrajk glađu, buneći se na taj način i skrećući pozornost na uvjete u kojima su zatvoreni.

“Poziv na štrajk glađu protivan je pravilima o zatočeništvu”, kazao je izraelski ministar unutarnjih poslova Gilad Erdan.

“Riječ je o teroristima i ubojicama koji su dobili što su zaslužili pa nemamo razloga s njima pregovarati”, kazao je Erdan za vojni radio.

Po podacima Palestinske samouprave, od ponedjeljka ujutro hranu u više izraelskih zatvora odbija 1300 zatvoranika, što je u izraelskim zatvorima zabranjeno od 2013. Štrajk glađu započeo je i poveo Marvan Barguti, Palestinac kojega je Izrael osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog pet ubojstava. Jedna je od ključnih figura pokreta palestinskoga predsjednika Mahmouda Abbasa, organizacije Fatah.

Zatvorenici pripadaju raznim palestinskim političkim pokretima, od Abbasova Fataha, preko pripadnika lijevo orijentiranih stranaka do Hamasa.

Uprava izraelskih zatvora u ponedjeljak je počela s prebacivanjem zatvorenika u druge kaznionice kako bi se prekinuo nastavak započetog neposluha u zatvorima. Barguti je poslan u drugi zatvor i smješten u samicu.

Štrajk je počeo na Dan palestinskih zatvorenika, koji se obilježava svake godine i mogao bi postati ozbiljan izazov izraelskim vlastima ako se nastavi neograničeno, osobito zbog toga što prethodi obilježavanju pet desetljeća od početka šestodnevnog rata 1967.

Palestinski zatvorenici često štrajkaju glađu, no rijetko ovako masovno. U povodu dana zatvorenika jučer je u palestinskim gradovima održan niz prosvjeda.

Barguti (57) koji služi pet doživotnih kazni za svoju ulogu u drugom palestinskom ustanku protiv izraelske okupacije, Intifadi, među Palestincima je vrlo popularan i smatraju ga jednim od mogućih nasljednika palestinskoga predsjednika Abbasa.

U izraelskim zatvorima nalazi se više od 6500 Palestinaca, uključujući 62 žene te 300 maloljetnika i maloljetnica. Oko 500 ih je u zatvoru završilo bez suđenja. Zatvoreno je i 13 palestinskih zastupnika raznih političkih opcija.

Pitanje zatvorenika ključno je za Palestince, s obzirom na to da ih je od 1967. utamničeno oko 850.000. U izraelskim je zatvorima u tom razdoblju boravio bar jedan član svake palestinske obitelji.

Komentiraj