ISPOD POVRŠINE MORA ‘Unutarnji valovi’ izuzetno važni za eko-sustav

Skupina znanstvenika provela je sedam godina promatrajući i analizirajući ‘unutarnje valove’ u Južnom kineskom moru, piše sciencedaily.com.

Unutranji valovi rijetko dosežu površinu mora. Pokušalo se otkriti kako se razvijaju, kreću i zatim nestaju. U projekt je bio uključen međunarodni tim stručnjaka. Najviše podataka prikupio je Center for Southeastern Tropical Remote Sensing (CSTARS), gdje su analizirane satelitske snimke.

Ova vrsta valova pojavljuje se u svim oceanima te nekim jezerima i fjordovima. U području između Tajvana i filipinskog otoka Luzon mogu biti veličine do 170 metara i putovati ispod površine mora nekoliko stotina kilomatra.

“Unutarnji valovi stvaraju morsku struju što je vidljivo satelitskom snimko kao svojevrsno talasanje mora“, rekao je jedan od znanstvenika, Hans Graber.

Uzrok nastanak valova su ‘unutarnje mijene mora’. Ova vrsta plime i oseke isto se odvija ispod morske površine te su one sve izraženije kako voda prolazi kroz Luzonski tjesnac prema Južnom kineskom moru.

Praćenje unutarnjih valova od njihova nastanka do kraja pomaže znanstvenicima u orijentaciji i riješavanju pitanja u drugim područjima. Oni svojim kretanjem pomiču velike količine topline, soli, vode bogate mineralnim hranjivim tvarima ili nutrijentima, što je važno za populaciju riba, svjetsku klimu…

Njihovo praćenje korisno je za ribarenje i druge oblike industrijskog iskorištavanje mora.

Komentiraj