FaH

ISKAZAO POŠTOVANJE: Putin položio crvene ruže na Karimovljev grob

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je položio cvijeće na grob nedavno preminuloga uzbečkog predsjednika Islama Karimova, iskazavši poštovanje naciji s kojom Rusija ima prisne odnose još od sovjetskog vremena.

Putin je kleknuo pred Karimovljev grob u rodnome gradu uzbečkoga predsjednika Samarkandu i položio na njega buket crvenih ruža.

Karimovljevu je smrt nazvao velikim osobnim gubitkom jer su bili dugogodišnji prijatelji. Putin je to istaknuo na sastanku s uzbečkim premijerom Šavkatom Mirziojevim, a prenijela je ruska novinska agencija Tass.

Ruski je predsjednik uzbečkom premijeru kazao i da se Uzbekistan može osloniti na Rusiju kao na pouzdanog partnera, podsjetivši da je Karimov uspijevao održati stabilnost u zemlji “i u vrlo teška vremena”.

“Vaš današnji dolazak puno nam znači i na njemu smo vam iznimno zahvalni”, rekao je Mirziojev, dodavši da je ruski predsjednik bio “pravi prijatelj Uzbekistana u teška vremena”.

Putin, koji nije mogao prisustvovati pogrebu uzbečkoga predsjednika zbog sudjelovanja na summitu G20, sućut je izrazio i Karimovljevoj udovici Tatjani te njegovoj najmlađoj kćeri Loli.

Umjesto Putina Rusiju je na pogrebu predstavljao ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Komentiraj