Iran optužuje Trumpa za nestabilnost

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Iran je u subotu optužio “proizvoljnu i konfliktnu politiku” Donalda Trumpa vezanu uz globalne sigurnosne prijetnje, odbacivši njegove izjave u kojima je tu bliskoistočnu zemlju nazvao odmetničkom državom.

Tenzije između Irana i Sjedinjene Države porasle su nakon izborne pobjede predsjednika Trumpa, koji je Teheran izdvojio kao ključnog podržavatelja militantnih skupina.

“Trump bi trebao potražiti razlog subverzije i pobune u svojoj proizvoljnoj i konfliktnoj politici i akcijama, kao i u onima njegovih arogantnih, agresivnih i okupatorskih saveznika u regiji”, istaknuo je iranski ministar vanjskih poslova Bahram Qassemi, a prenijela državna novinska agencija IRNA.

Trump je u četvrtak rekao da se nove prijetnje pojavljuju iz “odmetničkih režima poput Sjeverne Koreje, Irana i Sirije, kao i vlada koje ih financiraju i podržavaju”.

Viši iranski dužnosnici optužili su američkog saveznika Saudijsku Arabiju, regionalnog rivala Teherana, za nestabilnost i napade na Bliskom istoku, uključujući onaj u Teheranu u kojem je prošlog mjeseca poginulo 18 ljudi.

Saudijska Arabija odbacila je da je sudjelovala u tom napadu za kojeg je odgovornost preuzela Islamska država.

Iako američki čelnik ne odustaje od svojih kritika upućenih Iranu, viši američki dužnosnik u četvrtak je otkrio da će Trump “vrlo vjerojatno” objaviti da se Iran drži svog nuklearnog dogovora sa svjetskim silama iako je i dalje rezerviran oko tog sporazuma.

Komentiraj