INTERPOLOVA OPERACIJA: Spašeno više od 2.700 žrtava trgovine ljudima

Davor Puklavec/PIXSELL

Više od 2.700 žrtava trgovine ljudima u Latinskoj Americi, među kojima ima i djece, oslobođeno je u velikoj operaciji kojom je koordinirao Interpol, izvijestila je u četvrtak Organizacija za međunarodnu policijsku suradnju.

Pod nazivom Intercops – Spartacus III, operacija provedena u lipnju prvo se vodila u trima zračnim lukama za koje se sumnjalo da su središta za krijumčarenje ljudi: Ministro Pistarini u Ezeizi u Buenos Airesu u Argentini, Guarulhos u Sao Paulu u Brazilu i El Dorado u Bogoti u Kolumbiji, dodaje se u priopćenju organizacije kojoj je sjedište u Lyonu.

U operaciji u kojoj je sudjelovalo 25 zemalja uhićene su 134 osobe i razbijeno sedam mreža organiziranog kriminala, dodaje Interpol, dan uoči Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima koji se obilježava 30. srpnja.

Među spašenim žrtvama je 27 djevojčica koje su bile prisiljene na prostituciju ili su bile jeftina radna snaga u različitim zemljama. Tako je u Ekvadoru više djevojčica oteto na izlazu iz škole nakon čega su bile drogirane i odvezene iz zemlje.

U Peruu je devetstotinjak policajaca sudjelovalo u operaciji protiv seksualnog ropstva i prinudnog rada u rudarskom gradu La Rinconadi, u kojoj je spašeno 190 žena i 250 muškaraca te uhićeno pet osoba.

U 2012. i 2014. u operacijama Spartacus I i II oslobođeno je više od 1000 žrtava.

Komentiraj