Na ovogodišnjem INmusic festivalu očekuje se oko 80.000 posjetitelja, završena je jedinstvena replika Teslinog tornja, konstruirana u čast genijalnosti tog velikana, kamp je otvoren i sve je spremno za trodnevno glazbeno slavlje, a organizatori očekuju, osim iz regije, i posjetitelje iz Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Italije…

Jedanaesto izdanje INmusic festivala održava se na Jarunu od 20. do 22. lipnja, tri glazbena dana obilježit će zvučna svjetska, ali i imena s domaće scene. Organizator INmusica Zoran Marić kaže da su pripreme završene, sve teče prema planu i u dobrom raspoloženju očekuju posjetitelje.

Prvog dana nastupaju Henry Rollins, Jake Bugg, Pennywise, Django Django…

Ulogu headlinera prvog dana festivala odigrat će Gutterdämmerung featuring Henry Rollins. To je multimedijalni spektakl koji kombinira rock ‘n’ roll, koncert i film, čime pruža jedinstveno iskustvo paralelnog doživljaja koji je okupio neke od najvećih rock zvijezda, kao Lemmyja, Grace Jones, Iggy Popa, Josh Hommea, Henry Rollinsa, Slasha, Tom Araya (Slayer), Justice, Volbeat, Mark Lanegana, Ninu Hagen i Jesse Hughesa (Eagles of Death Metal). Na samom koncertu uz filmsku projekciju nastupit će Henry Rollins i prateći bend.

Sviraju i Django Django koji su zahvaljujući energičnim nastupima pomeli glazbenu scenu, a istoimeni album im je proglašen jednim od najboljih albuma godine od glazbenih časopisa Rolling Stone i NME, te je nominiran za prestižnu Mercury nagradu. Bend čije je ime inspirirano likom iz romana “Ono” Stephena Kinga, kalifornijski punk-rockeri Pennywise trebali bi publiku protresti i zagrijati za nastavak zabave.

Jake Bugg, The Coral, Monoswezi, FùGù MANGO, The Bambi Molesters i Chui također će nastupiti prvoga dana i nastojati ispuniti očekivanja publike. INteatar će predstaviti Münchhausen (Vilim Matula).

Drugoga dana Florence + the Machine i Skun Anansie, trećeg PJ Harvey i Wilco

Florence + the Machine s karizmatičnom kantautoricom i jednom od najpopularnijih zvijezda novije generacije Florence Welch, headliner je drugoga dana festivala. Skunk Anansie svojim energičnim nastupom, kao i Kawasaki 3p, Orkesta Mendoza, My Baby, Gretta, imena su koja će upotpuniti drugi dan, a INteatar predstavlja Dream of Life (Senka Bulić).

Britanska kantautorica Polly Jean (PJ) Harvey prvi će put nastupiti u Hrvatskoj na 11. izdanju INmusica, kao headliner trećeg dana festivala. Slovi kao jedna od triju najznačajnijih kantautorica u povijesti britanskog rocka, a publiku i kritiku oduševljava već 25 godina. Jedina je glazbenica koja je osvojila dva prestižna “Mercury Music Prize” priznanja, čime je uvrštena i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Nastupit će i Wilco, jedan od najvažnijih bendova alter i indie rock scene, čija je glavna pokretačka i kreativna snaga frontmen, pjevač i gitarist Jeff Tweedy. Wilco je nastao u Chicagu, a oformili su ga članovi kultne alt-country grupe Uncle Tupelo. Svirat će i The Kooks, Yeasayer, Pat Thomas & The Kwashibu Area Band, Shearwater, Gustafi, Žen, a u INteataru bit će predstavljene Međuigre 0-24 (Zijah Sokolović).

Nastupi neafirmiranih bendova i praćenje utakmice

Domaćim bendovima Bilk, Sleepyheads, The Black Room i Scarlet Notes na festivalu se pridružuju i Dječak iz Vode, EoT, In The Go, Nord, Opaki Jahači Vatrenih Riffova Iz Pakla, Plastic Knives, Moskau i Moskva…

INmusic u suradnji sa švedskom udrugom Studiefrämjandet pruža podršku razvoju glazbene kulture pa su pozvani švedski glazbenici A Knockout Angle, Alpaka, Anikee, Blomba, DDR Space Program, DJ Kimazo, Huanastone, Joe & The Anchor, Kill The Kong, Kinetics, Kmodi & Lerk, Scarabé, Sleepwulf i Stereosouls koji nastupaju na pozornici simbolički preimenovanoj u “Balkan goes North”.

Osim nastupa većih i manjih glazbenih zvijezda posjetitelji će imati raznovrsan izbor za zabavu, kao i skrivena mjesta za odmor i bijeg od gužve, a utakmicu Europskog prvenstva 2016. između Hrvatske i Španjolske ljubitelji nogometa moći će pratiti na Hidden stageu.

Tu su Balkan i Night stage, Šuma Striborova koja je kao i u priči skrivena i dostupna samo najizdržljivijim znatiželjnicima. Posjetitelji mogu osluhnuti švedski ritam na “Balkan goes North” stageu, okušati napitke u koktel barovima te uživati na INmusicovom Night stageu i Nargila Chill Out zoni.

Program INteatra na daskama malenog festivalskog drvenog kazališta upotpunit će Senka Bulić, Vilim Matula i Zijah Sokolović, a isti će se prostor nakon predstava, transformirati u noćni Silent Party koji će s ekipom iz YEM kolektiva trajati do jutra.

U okružju filma “Tko pjeva zlo ne misli” na karaokama posjetitelji mogu okušati vokalne sposobnosti, a Nissan Guitar Hero natjecanje za najboljeg “gitarističkog heroja” nagrađuje putem u Pariz na Rock en Seine Festival. Festivalski partneri nude sadržaje kao što je umjetnička “Žuja” instalacija, koja će poslužiti i kao mjesto za šaljive fotografije. Za dozu kolektivnog smijeha u OTP zoni će se pobrinuti stand up komičar Ivan Šarić, a MasterCard omogućuje free Wi-Fi zonu.

Replika Teslina tornja

Ovogodišnji festival na Jarunu predstavit će i novu audio-vizualnu atrakciju – repliku znamenita Teslina tornja.

“Konstruirana je replika Teslina tornja u kojoj se nalazi audio-vizualna pozornica promjera 12 metara. Tu će se prikazivati video-kolaži uz glazbu posvećenu Tesli i 99 godina od rušenja tog njegova djela, te Davidu Bowieju koji je i sam bio fasciniran Teslom”, kazao je Marić.

Dodaje kako INmusic time odaje priznanje i prisjeća se obljetnice 160 godina od Tesline smrti, ali to je i priznanje svim velikanima glazbene scene, kao i idejama koje mijenjaju svijet čineći ga boljim. Replika Teslinog tornja će, nadaju se organizatori, postati simbolom festivala a možda i Zagreba. Visoka je tridesetak metara, a s armiranim betonskim postoljem teži oko 250 tona.

Europavox i besplatan javni gradski prijevoz 

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu pri Europskoj komisiji (EK), odabrala je INmusic kao hrvatski, te je jedini partner iz istočne Europe za sudjelovanje u međunarodnom projektu Europavox. To je jedini odobreni projekt EK-a posvećen suvremenoj glazbi i kao takav je jedinstveno priznanje INmusicu za doprinos europskoj kulturi, ističe Marić.

Francuski Europavox Festival posvećen je promociji europske glazbene raznolikosti i važan je za poticanje međueuropske suradnje, doprinos suvremenoj kulturi i glazbi, a okuplja sedam europskih partnera (Francuska, Italija, Njemačka, Belgija, Austrija, Grčka, Litva, Hrvatska) koji nastoje glazbenu razmjenu podići na europsku i internacionalnu razinu.

Za posjetitelje INmusica organiziran je besplatan javni gradski prijevoz ZET-ovim tramvajima i autobusima, prometovat će i dvije besplatne festivalske autobusne linije, a omogućeno je jeftinije putovanje vlakom. Do utorka 5. srpnja će se moći ostvariti povrat nepotrošenih sredstava s INmusic festivalskih kartica.

Komentiraj