HINA/ TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

BiH nakon presude Šešelju: Od šoka do euforije

Presuda Haaškog tribunala kojom je Vojislav Šešelj oslobođen odgovornosti za ratne zločine na teritoriju Hrvatske, Vojvodine i Bosne i Hercegovine u toj je zemlji u četvrtak ponovo izazvala podijeljene reakcije, uz ogorčene komentare u Federaciji BiH, dok su oni u medijima u Republici Srpskoj na rubu euforije.

Predsjednica udruge “Majke enklava Srebrenice i Žepe” Munira Subašić presudu je dočekala u memorijalnom centru u Potočarima, gdje su pokopane žrtve genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine.

“Ja sam šokirana. ‘Čestitam’ haaškom tribunalu jer je ponovo oslobodio Srbiju odgovornosti”, kazala je Subašić javnom servisu BHT 1.

Izrazila je nadu kako će Žalbeno vijeće ICTY-a presudu ipak preinačiti. U protivnom, drži Subašić, žrtve će postati zločinci, a zločinci žrtve.

Predsjednik Udruge žrtava i svjedoka genocida BiH Murat Tahirović, ratni zatočenik u logorima bosanskih Srba, kazao je kako je, kao i svatko tko je osobno vidio patnje i stradanja u BiH, nezadovoljan presudom Šešelju.

“Nezadovoljan sam presudom, ali ću je poštovati”, kazao je Tahirović. Istaknuo je kako je bez obzira na odluku u Šešeljevu slučaju ICTY do sada imao važnu uzlogu u utvrđivanju činjenica o ratovima na području bivše Jugoslavije pa to treba imati u vidu kada se prosuđuje njegov ukupni učinak.

Mostarski odvjetnik Josip Muselimović kazao je kako se od haaškog pravosuđa očekivalo bržu reakciju pa je nepravda sama po sebi to što se na bilo kakvu presudu uopće čekalo dva desetljeća.

Oslobađajuća presuda Šešelju, po Muselimovićevu sudu, korak je unatrag za sve, no ponajviše za Srbiju.

“Na žalost Srbija se ovime vratila u njene 90-te godine, u vrijeme njenih velikih zabluda”, kazao je Muselimović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je pak lokalnim medijima kako je i očekivao da Šešelj bude oslobođen ustvrdivši kako je optužnica bila “neutemeljena i politički motivirana”.

“Siguran sam da će haaški proces protiv Vojsilava Šešelja dati veoma značajan doprinos pravnoj znanosti, ali i da će poslužiti kao još jedan dokaz pravnog beščašća koje godinama promiče Haaški tribunal. Odlazeći dobrovoljno u Den Hag kazao je kako ide pobijediti Haaški tribunal. I pobijedio je”, zaključio je Dodik.

Predsjednik udruge koja okuplja bivše pripadnike vojske bosanskih Srba Milomir Savčić kazao je kako je zadovoljan presudom, no drži i kako bi ona mogla utjecati na prizivni postupak u slučaju Radovana Karadžića.

“Pošto su neke nove činjenice utvrđene u presudi Šešelju to možda može dovesti i u pitanje neke od već pravomoćnih presuda koje je taj tribunal izrekao”, rekao je Savčić navodeći kako pritom misli baš na Karadžićev slučaj.

Komentiraj