I Josipović želi profitirati na vrijeđanju Vlade

Surova Politika

Gospodinu Josipoviću danas kao da sviće što je zapravo propustio na izborima i potreban mu je krivac, jer ne može – naravno – okriviti sebe, zbog nebrojenih prijedloga koje je, kako reče, tijekom mandata uputio Vladi i Saboru, potencijalno sudbinskih i prezentiranih s tolikim žarom i zanimljivošću da nitko na njih nije obratio pažnju.

Nekoliko stotina građana Zagreba krenulo je zadnjih dana, u formi organiziranoga prosvjednoga nastupa, na pješačku stazu od Jelačić-placa do šatordžija u Savskoj, što se može shvatiti kao prva vidljiva urbana reakcija na višemjesečni ulični teror HDZ-ove gerile. Protušatorašku povorku predvidljivo je zaustavila policija i spriječila blizak susret dviju antagonističkih skupina, no bez obzira na to, građani kao politički pojam, nasuprot nacio-rudimentima koji se danas – s politbiroom iza sebe – osjećaju nezaustavljivima, očito su počeli energičnije iskazivati svoje stvarno mišljenje o HDZ-ovoj veteranskoj “revoluciji”. Trendovi obrane građanske kulture u Hrvatskoj vjerojatno će jačati proporcionalno uličarskoj tvrdoglavosti HDZ-ovih sitnih i krupnih plaćenika, koji ne ističu nikakve artikulirane zahtjeve, jer nemaju što zahtijevati, nego naprosto obavljaju partijski zadatak održavanja plamena nazoviizvanrednoga stanja.

Mnogi od njih na “bojištu” su i zato što nemaju pametnijeg posla. Dok su pod domoljubnim šatorom, seoski veseljaci donose im pogače i bazlamače, snimaju ih kamere i vrte se oko njih razni “medijski djelatnici”; izvan šatora, ili totemističkoga okružja koje hrani dušu, preostaje im gledanje narodnjačkih programa i rješavanje križaljki. Predsjednica Grabar-Kitarović predvidljivo je – na početku mandata – poletjela u vizitu šatordžijama, znajući da klijenti u Savskoj od nje nestrpljivo očekuju specijalnu zahvalu za sve ono što smatraju svojim “uslugama” u kampanji. O. K. Što se mora, mora se.

Više pročitajte u novom broju Nacionala

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakU NOVOM NACIONALU: SUCI U OTVORENOM RATU: Velika odmazda predsjednika splitskog Županijskog suda Marijana Miletića
Sljedeći članakEKSKLUZIVNI INTERVJU ZA NACIONAL CHANNING TATUM ‘Nisam išao u glumačku školu pa mi je svaki film novi semestar’
Srećko Jurdana stalni je kolumnist Nacionala, politički komentator i filmski redatelj. Rođen u Zagrebu, studirao je više predmeta na Filozofskom fakultetu, diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti. Redovno je objavljivao političke kolumne u Večernjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Nedjeljnoj Dalmaciji, povremeno u Vjesniku i drugim glasilima. Jedan je od osnivača i urednika časopisa Film. U tjedniku Nacional radi od prvoga broja kao politički komentator. Za seriju kolumni u Nacionalu pod egidom Stupovi društva proglašen je za kolumnista godine u izboru Hrvatskog novinarskog društva. Na Hrvatskom radiju pisao je oglede o filmu, znanosti i drugim temama. Pisao je i dramske scenarije. Autor je dvije knjige, "Stupovi društva" i "Surova politika".Režirao je niz kraćih i srednjemetražnih filmova, igranoga i dokumentarnoga žanra: Sporazumijevanje, Gospodar tijela, Kugla glumište, Mladi književnici, Nova godina kod građanke Ljubice, Ivan Šibl i dr. Režirao je i dugi igrani film Slučajna suputnica. Film je u dva navrata prikazan i kao mini-serija na HTV-u.