Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatski P.E.N. zgroženi ukidanjem “Montiranog procesa”

Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatski P.E.N. centar zgroženi su odlukom Programskog vijeća HRT-a kojom je ukinuta emisija “Montirani proces” i to, kako kažu, s obrazloženjem koje je priopćilo “politikom montirano Programsko vijeće HRT-a” da ta emisija raspiruje vjersku i nacionalnu netrpeljivost.

“Ono što svaki totalitarizam (uz mnoge druge stvari) želi jest parcijalizacija interesa, partikularizacija prostora uzajamnosti čije je konačno rješenje smrt solidarnosti. To se radi sijanjem straha! Vremena u kojima očigledni stavovi, koje u normalnim okolnostima ne bi trebalo posebno pojašnjavati, postaju nasušno potrebni prostori artikulacije ispravnog i istinitog, izuzetno su opasna vremena”, navodi se u reakciji koju su potpisali predsjednik HDP-a Nikola Petković i predsjednica Hrvatskog P.E.N. centra Nadežda Čačinović.

“Nije li očigledno da je svakome tko je sposoban nasmijati se (i) na svoj račun jasno da se satirom i humorom – upravo ekipa kojoj je javno odrezan jezik – bori protiv bilo kakvog oblika mržnje? No, oni koji odlučuju o prostorima naših sloboda ne žele se niti se umiju smijati. Pogotovo ne na svoj račun. Ono što zabrinjava je da oni koji odbijaju tolerirati satiru, koji ne prihvaćaju ni dobrohotnu šalu na svoj račun i to u vidu satiričnih gesti i komentara, nisu ekipirani za autorefleksiju, za samopropitivanje, za vrednovanje vlastitih djela… a povijest nam je ne jednom rekla i pokazala u kakve užase izostanak autorefleksije vodi”, ističu u priopćenju.

Slažu se s jednim od autora “Montiranog procesa” Vladom Lucićem kako zabrana otvara prostore za one koji stvarno prakticiraju govor mržnje, čemu je krajnji cilj demontaža demokracije i uspostava diktature.

“Nije presmjelo zaključiti da će zdrav, normalan čovjek kojemu je cilj život proživjeti mirno i produktivno, služiti pozitivnim idejama zajednice, promicati demokraciju i suživot, između Ministarstva Straha i Ministarstva Istine uvijek odabrati Ministarstvo Smiješnog Hoda kojega se i ovi ‘zaigrani klinci’ koji su nam barem na sat vremena pružali utjehu u dobrohotnom smijehu, kao i Montya Pythona, jamačno sjećaju. Koliko im to vrijedi u vremenu u kojemu je pythonizam postao jetka groteskna stvarnost bez odmaka i humora, pokazat će ako ne povijest, a ono sve brojniji politički aktivni povjesničari”, navodi se u reakciji HDP-a i Hrvatskog P.E.N centra u povodu ukidanja emitiranja satirične emisije “Montirani proces” na HTV-u.

Komentiraj