Hrvatski filmovi nagrađeni u Sloveniji, Italiji i Srbiji

fah

Film “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića te hrvatske manjinske koprodukcije “Houston, imamo problem!” Žige Virca i “Noćna ptica” Špele Čadež nagrađeni su na upravo zaršenom Festivalu slovenskog filma, a domaći autori osvojili su nagrade i na festivalima u Italiji – “Zvizdan” Dalibora Matanića i u Srbiji – “S one strane” Zrinka Ogreste.

“Houston, imamo problem!” osvojio je nagradu “Vesna” za najbolji dugometražni film, te nagrade za najbolju mušku ulogu (Ivan Pavić alias Božidar Smiljanić), te montažu (Vladimir Gojun).

Ta slovensko-hrvatsko-njemačko-češko-katarska koprodukcija istražuje mit o tajnoj američkoj kupnji kontroverznog jugoslavenskog svemirskog programa početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća.

U koprodukciji s hrvatskim Bonobostudiom nastala je “Noćna ptica”, priča o pijanom jazavcu koja je na slovenskom festivalu proglašena najboljim animiranim filmom.

Grlićev “Ustav Republike Hrvatske” prikazan je u konkurenciji koprodukcijskih dugometražnih igranih filmova, gdje je osvojio nagrade “Vesna” za najbolju slovensku koprodukciju i “Vesna” za najbolju kostimografiju (Leo Kulaš).

Ta “ljubavna priča o mržnji nadahnuta stvarnom zemljom” osvojila je na prestižnom festivalu u Montrealu Grand Prix, a u hrvatska kina dolazi 6. listopada. Nastao je u produkciji Interfilma, a nagradu je u Portorožu preuzeo Jani Sever, slovenski koproducent iz ljubljanske tvrtke Sever&Sever.

U povodu još jednog priznanja njegovom novom filmu Grlić je podsjetio kako su njegove prethodne tri koprodukcije sa Slovenijom ondje bile jako dobro gledane, te se nada će nagrade filmu pomoži da nastavi tu tradiciju.

Na međunarodnim festivalima uspješni “Zvizdan” i “S one strane”

Dobru festivalsku tradiciju nastavljaju i filmovi “Zvizdan” Dalibora Matanića, te “S one strane” Zrinka Ogreste, koji su dobili Grand Prix na festivalima u Italiji i Srbiji.

Matanićev film je nagrađen na Otranto FilmFund Festivalu, zbog “iznenađujuće i emocionalno intenzivne priče te originalnog i savršenog stila, gdje se kamera, lokacije, zvuk, tišina i glumačke izvedbe slažu u simfoniju koja u srcu gledatelja ostavlja upozorenje”. “Upozorenje da je samo ljudsko srce isključivo odgovorno za dobro ili zlo mržnje ili ljubavi, suosjećanja i okrutnosti, te ga moramo njegovati kao nikad u ovom trenutku u povijesti”, stoji u obrazloženju.

“Zvizdanu” je to 28. festivalska nagrada, a trenutačno je nominiran za nagradu publike Europske filmske akademije, na čijim se stranicama do 31. listopada može i glasati. Svaki glasač ima priliku osvojiti put na dodjelu nagrada, koja se ove godine održava 10. prosinca u Wroclawu u Poljskoj.

Ogrestin film osvojio je Grand Prix “Živojin Žika Pavlović” za na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije – LIFFe.

Žiri je obrazložio kako mu je nagrada dodijeljena zbog “izuzetnog režijskog pristupa koji je sigurnom rukom proveo kroz labirinte emocija glavnih likova”.

Druga nagrada tog festivala dodijeljena je redateljici Ines Tanović za film “Naša svakodnevna priča”, nastalom u koprodukciji s hrvatskim Spiritus movensom.

Za ulogu u filmu “Ustav Republike Hrvatske” nagrađena je i glumica Ksenija Marinković, dok su istu nagradu (“Zlatni lješnjak”) za najbolju mušku ulogu ravnopravno podijelili Nebojša Glogovac za ulogu u “Ustavu Republike Hrvatske” te Lazar Ristovski za ulogu u filmu “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića (nastao u koprodukciji s hrvatskim Intefilmom).

Komentiraj