Peđa Grbin iz SDP-a komentirao je najavu Vlade da od MOL-a namjerava otkupiti dionice Ine i vratiti je u vlasništvo države.

‘Koliko košta, odakle taj novac, zašto je ovaj model izabran kao najpovoljniji (temeljem koje analize) i konačno pitanje – što nakon te provedene transakcije? Odakle će doći novac za modernizaciju i širenje poslovanja te nova istaživanja? Niti na jedno od tih pitanja odgovora nema. Plenković je rekao da ovdje zbog osjetljivosti transakcije neke stvari ne smiju ići u javnost. To je samo djelomično točno. U konkretnom slučaju građani imaju pravo znati odakle će taj novac doći i koliko će nas to koštati’, kazao je Grbin za televiziju N1.

Upozorio je i kako u proračunu za 2017. nisu predviđena sredstva za kupnju Ine, a ako se računa da kredite koji bi se otplaćivali iz dobiti tvrtke, kaže da je to sve upitno jer je potrebno dosta novca ulagati u modernizaciju rafinerija pa se postavlja pitanje može li se taj dug vraćati od dobiti tvrtke.

Grbin je kazao kako se u ovo “utrčalo” nepripremljeno:

‘Trebalo je najprije apsolovirati posljedice arbitražnog postupka, i koje su posljedice te odluke na druge postupke koji su u tijeku, posebno postupka koji se vodi u Washingtonu, sagledati ekonomske aspekte tih odluka, i nakon toga donijeti odluku’, istaknuo je za N1.

 

Također je naglasio kako najava vraćanja Ine u ruke države nije u skladu s aktualnim zakonima.

‘To je nacionalizacija, ne mora biti nasilna, ali kada država uzima privatnu imovnu – to je nacionalizacija, a mi na snazi imamo zakon o privatizaciji Ine…Premijer je bacio bombu, sakrio se u sklonište i čeka da se dim raziđe, i da se vrati kao pobjednik’, dodao je Grbin.

Komentiraj