Glavni tajnik UN-a duboko zabrinut ubijanjem civila u Mijanmaru

EPA/NYUNT WIN

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres duboko je zabrinut izvješćima da su civili ubijeni u sukobima u mijanmarskoj pokrajini Rakhinei i pozvao je susjedni Bangladeš da omogući bijeg muslimanskih Rohingya koji pokušavaju ući u tu državu u potrazi za utočištem, rekao je u ponedjeljak njegov glasnogovornik.

“Mnogi od onih koji bježe su žene i djeca, neki su ranjeni”, napisao je u priopćenju glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

“Glavni tajnik poziva da se humanitarnim agencijama omogući neometani i slobodni pristup pogođenim zajednicama koje trebaju pomoć i zaštitu. Ujedinjeni narodi pripravni su pružiti svu potrebnu potporu u tom pogledu Mijanmaru i Bangladešu”, kazao je Dujarric.

Mijanmarske snage sigurnosti pojačale su u ponedjeljak operacije protiv pobunjenih Rohingya, objavili su policijski i drugi izvori, nakon tri dana sukoba s pobunjenicima u najgoroj eskalaciji sukoba s muslimanskom manjinom u proteklih pet godina.

Sukobi koji su izazvani koordiniranim napadima Rohingya u petak na 30 policijskaih stanica i jednu vojnu bazu rezultirali su sa 104 ubijene osobe i izazvali bijeg tisuća civila iz pokrajine Rakhine na sjeveru Mijanmara. Muslimansko stanovništvo pokušalo je utočište potražiti u susjednom Bangladešu, koji je onemogućavao njihov masovni prelazak granice  a pripadnici većinskog budističkog stanovništva sklonili su se u druge mijanmarske gradove.

U Bangladešu je već 400 tisuća izbjeglih Rohingya i ta država je poručila da ih neće više prihvaćati. Procjenjuje se da je proteklih dana ipak prešlo 5000 civila.

Nasilje predstavlja dramatičnu eskalaciju sukoba koji tinja od listopada kad je slična serija napada Rohingya muslimana na snage sigurnosti izazvala brutalni odgovor vlasti: Zbog stradanja civila mijanmarsku je vojsku i vladu kritizirala međunarodna zajednica.

Odnos prema 1,1 milijuna muslimana Rohingya u većinski budističkom Mijanmaru pokazao se kao jedan od najvećih izazova za čelnicu Aung San Suu Kyi, koja je tada osudila pobunjeničke napade i pohvalila snage sigurnost za reakciju.

Pripadnicima Rohingya uskraćeno je državljanstvo Mijanmara i smatra ih se ilegalnim imigrantima uglavnom iz susjednog Bangladeša unatoč tomu što u tom dijelu Mijanmara žive stoljećima.

Agencija Reuters prenosi da su na području pogođenom sukobima zapaljene mnoge kuće te da pobunjenici još drže u okruženju neke policijske postaje. Mještani sela u kojima su Rohingye u većini kažu da kuće pale pripadnici vojske, a vojni izvori tvrde da to čine pobunjenici.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]