Broj dolazaka migranata u Italiju morskim putem porastao je u prvom kvartalu 2017. za gotovo 30 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, priopćio je u srijedu Frontex, agencija EU-a za upravljanje granicama.

Godine 2016. Italija je postala glavna točka ulaska za migrante iz sjeverne Afrike na putu u Europu nakon što je prijašnja ruta preko Balkana većinom zatvorena u skladu sa sporazumom Europske unije i Turske.

“Broj migranata…. u ožujku narastao je za više od jedne petine na 10.800. Ukupan broj u prva tri mjeseca ove godine je gotovo 24.250, skoro 30 posto više od brojke za isto razdoblje 2016.”, priopćio je Frontex.

Najviše migranata u Italiju dolazi iz Bangladeša, Nigerije i Gvineje, navodi Frontex i dodaje da je povećan broj dolazaka iz Eritreje i Somalije.

U vrijeme kada je Frontex objavio te brojke, talijanski parlament usvojio je plan za bolje zbrinjavanje tražitelja azila, koji će također olakšati njihovo protjerivanje iz zemlje, a trebao bi i smanjiti migrantski val.

Plan predviđa i skraćenje procedure razmatranja azila koja sada traje u prosjeku šest mjeseci i u 40 posto slučajeva bude pozitivna. Tražitelji azila mogu se i žaliti, što traje dvije godine pa vlada tome želi stati na kraj uvođenjem posebne sudske instance.

Komentiraj