U Dubrovniku je u subotu ujutro održana sedma ”Festa od kamenica”, na kojoj je Dubrovčanima i njihovim gostima po simboličnim cijenama nuđena ova morska delicija kao i vina s krajnjeg juga Hrvatske.

Školjkari iz Stona i vinari s Pelješca nudili su kamenice po simboličnoj cijeni od pet kuna po komadu i čašu vina po cijeni od 10 kuna, kažu u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika.
Istaknuli su i kako je priča o kamenici kao školjki afrodizijačkih svojstava poznata od davnina, na renesansnim gozbama dubrovačke vlastele sa zadovoljstvom su je kušali članovi plemstva, a ”legenda o magičnim svojstvima ove školjke nije bila tajnom ni za austrijske careve, koji su je često imali na svojim jelovnicima”.
”Riječ je o kamenici iz Malostonskog zaljeva, dijelu dubrovačkog kraja gdje se uzgaja u najčistijem i najbistrijem moru svijeta. Kamenice su najzrelije i najukusnije u ožujku kada se slavi blagdan Sv. Josipa, a gastro stručnjaci spominju da je kamenice najbolje služiti svježe otvorene i začinjene limunovim sokom”, navodi dubrovačka Turistička zajednica i opisuje: meso svježe kamenice je sivo-bijele boje, jedro, a ipak mekano, ugodnog morskog mirisa.
Napominju i kako dobra kamenica za konzumiranje mora biti hladna, svježa, srednje veličine, sočna i dobra okusa. Kod termičke obrade ona gubi svoj prirodni okus i miris.
U Festi od kamenica ove subote sudjelovali su školjkari Josip Bazdan, Ivo Bautović, Braća Lazić i Nikša Matković, te obiteljske vinarije Mare Andrović iz Ponikava, Žužul iz Potomja, Marina Matuško iz Potomja i Željka Matković iz Potomja.

Komentiraj