Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec zanijekao je u utorak informaciju lista “Delo” o mogućem slovenskom podrijetlu oružja iz arsenala nekadašnje JNA koje je dospjelo u ruke islamista u Libiji, Iraku i Siriji, pri čemu se vodeći slovenski list pozvao na neka saznanja organizacije  Conflict Armament Research (CAR), sa sjedištem u Londonu.

Ta je organizacija među ostalim ustvrdila da je u Libiji nađena protutenkovska raketa tipa “osa” proizvedena u nekadašnjoj SFRJ, sličnih oznaka koje je imala u svom posjedu Slovenija, a u velikom su broju bile poslane na uništenje jednoj slovačkoj specijaliziranoj tvrtci, o čemu je u Slovačkoj navodno pokrenuta istraga.
U vrijeme kad se Slovenija riješila starog naoružanja iz arsenala nekadašnje JNA  sadašnji šef slovenske diplomacije bio je ministar obrane u prvoj vladi Janeza Janše, od 2004. do 2008.
Reagirajući na navode “Dela”, Erjavec je u utorak kazao da se ne može tvrditi da je spomenuta raketa, nađena kod Tripolija, podrijetlom iz Slovenije samo na temelju slične registracijske oznake LOT TB8606 jer su takvu registarsku oznaku imale i rakete istog tipa kojima su raspolagale druge države nastale na području bivše Jugoslavije.
U izjavi za slovensku tiskovnu agenciju STA, Erjavec je kazao da osobno nije potpisao ugovor sa spomenutom slovačkom tvrtkom jer to nije bio njegov posao, niti ju je osobno izabrao za izvođenje programa sigurnog uništavanja starog oružja koje Sloveniji više nije bilo potrebno.
Radilo se o uništavanju starog oružja jugoslavenske proizvodnje nakon ulaska Slovenije u NATO savez, pri čemu su bili predviđeni svi postupci potrebni da se to oružje ne bi našlo na ilegalnom tržištu, kazao je Erjavec.

 

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakNema napretka u pregovorima o Ukrajini
Sljedeći članakDel Potro: Sad kad imamo Davis Cup, mogu mirno spavati
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.