Dubrovnik: Procesijom i otvaranjem Vrata milosrđa započela Godina milosrđa i Godina svetog Vlaha

HINA / Nikša MILETIĆ

Svečanim euharistijskim slavljem u dubrovačkoj katedrali, kojem je prethodila procesija, kao i otvaranje Vrata milosrđa po prvi puta u povijesti, u Dubrovniku je u nedjelju svečano otvorena Godina milosrđa i Godina svetog Vlaha, zaštitnika grada.

Program je počeo procesijom ispred crkve Male braće u staroj gradskoj jezgri, u kojoj su sudjelovali i članovi Bratstva festanjula sv. Vlaha i 17 mladih s bakljama kao simbolima 17 stoljeća od mučeničke smrti sv. Vlaha. Obred u katedrali počeo je otvaranjem Vrata milosrđa, a to je prvi put da se Sveta vrata otvaraju, ne samo u Vatikanu, nego i na katedralama diljem svijeta, pa tako i dubrovačkoj.

Biskup dubrovački Mate Uzinić istaknuo je da mu izuzetnu radost pričinja to što se slavlje otvaranja izvanrednog jubileja milosrđa i Godine svetog Vlaha događa baš danas i to iz tri razloga: ”Prvi je razlog što je ovo treća nedjelja došašća koja nas poziva na radost. Nema većeg razloga za radost od susreta s Gospodinom i njegovim milosrđem. Drugi razlog je što je ova nedjelja ujedno i nedjelja u kojoj se slavi nedjelja Caritasa, a treći razlog je što se otvaranje Vrata milosrđa, po prvi puta u povijesti, događa u izuzetno važnoj godini za našu mjesnu Crkvu. Ovo je jubilarna godina – 1700. godina je prošlo od mučeničke smrti svetog Vlaha”, rekao je Uzinić te ociejnio kako je to “poklapanje” milosni dar.

HINA / Nikša MILETIĆ
HINA / Nikša MILETIĆ

Istaknuo je i da se na taj način, povratak u prošlost i slavlje  1700. obljetnice mučeničke smrti svetog Vlaha, može povezati i sa sadržajima sadašnjosti, ali i usmjeriti u budućnost.

U procesiji Dubrovnikom nosile su se moći glave sv. Vlaha, čija godina se također otvorila večeras, te moći sv. Leopolda Bogdana Mandića, sveca koji simbolizira Božje milosrđe prema čovjeku.

Inače, ovo je 29. sveta godina u Katoličkoj Crkvi otkako je ta tradicija počela prije više od 700 godina. Svete godine obično se proglašavaju svakih 25 godina, osim ako Papa ne odluči drugačije kako bi posebno skrenuo pažnju na jednu temu. Posljednju je proglasio Ivan Pavao II. 2000. povodom Velikog jubileja i iduća je trebala biti 2025. Papa Franjo, međutim, odlučio se za izvanrednu svetu godinu kako bi je posvetio milosti, solidarnosti, nadi i pravdi u svijetu. Godina milosrđa trajat će od 8. prosinca 2015. do 20. studenoga 2016..

Komentiraj