Nakon dvije godine uspješnog testiranja uvjeta za isporuku pošiljka pomoću dronova DPDgroup, podružnica međunarodne dostavne paketne mreže u vlasništvu Le Groupe La Poste, dobila je odobrenje Opće uprave civilnog zrakoplovstva (DGAC) za dostavu paketa pomoću dronova na redovnoj 15-kilometarskoj liniji.

Po prvi put u svijetu redovna komercijalna linija će omogućiti dostavu paketa dronovima u francuskom departmanu Var.

Jednom tjedno dron će se kretati južnom Francuskom (Provansa) na relaciji Saint-Maximin-La-Sainte-Beaume i Pourrières. Paketi koje je do sad dostavljao Chronopost i DPD Francuska, bit će poslani dronom, a polazišna točka biti će terminal u Saint-Maximin-u.

dron-dpd

Dostava dronovima predstavlja prekretnicu u poimanju suvremene dostave i biti će od osobitog značaja za dostavu u teško dostupna područja.

Kako bi osigurali polijetanje i slijetanje dronova, sigurnost same pošiljke, a time i kvalitetu dostave, koristit će se posebni terminali koji će imati posebnu zaštitnu strukturu za sigurno polijetanje i slijetanja drona, automatizirani sustav za transport paketa i elektronički sustav posvećen sigurnosti rukovanja dronom.

dpd-dron

Dugogodišnji projekt

DPDgroup je u suradnji s tvrtkom Atechsys još u lipnju 2014. godine započeo s ispitivanjima nužnim za provedbu dostave dronovima. Nakon brojnih testova i više od 600 sati leta DPDgroup je u rujnu 2015. godine demonstrirala sposobnost drona da leti u potpunoj autonomiji te su njime prevezli paket težine 1.5 kilogram na udaljenosti od 14 kilometara. Ovi testovi potvrdili su stav da je korištenjem dronova moguće proširiti logističku mrežu na teško dostupna područja (planine, otoke, ruralna područja i slično).

Nakon faze testiranja napokon može započeti eksperimentalna faza na redovitoj liniji.

Tehničke karakteristike:

Raspon: do 20km
Nosivost: do 3 kg
Maksimalna brzina: 30 km/h
Navigacijski sustav sposoban za prijenos do 50km
6 električnih rotora, šasija od ugljičnih vlakana
Najnovija generacija ugrađene elektronike
On-board GPS i kamera s live stream-om podataka
Redundantna elektronika
Automatski aktiviran padobran (detekcija nepravilnosti tijekom leta i automatsko raspoređivanje u slučaju pada)

O DPDgroup:

DPD u Republici Hrvatskoj dio je DPDgroup, druge najveće međunarodne dostavne paketne mreže u Europi. Pod nazivom DPDgroup djeluju vodeće međunarodne tvrtke za dostavu: DPD, Chronopost, SEUR i Interlink Express. Grupa broji 46 tisuća članova, a snažna međunarodna mreža omogućuje efikasnu razmjenu iskustava i znanja.

Komentiraj